Volledig scherm
Davide Cimolai (rechts) drukt zijn wiel eerder over de streep in Calella dan Nacer Bouhanni. © AFP

Cimolai klopt Bouhanni op de streep in eerste rit Catalonië

Davide Cimolai heeft de eerste etappe gewonnen van de Volta à Catalunya, de Ronde van Catalonië. Na 178 kilometer was de Italiaan van FDJ in Calella de snelste van een compleet peloton. Hij klopte op de meet Nacer Bouhanni. De Ronde van Catalonië loopt tot zondag.

Jetse Bol, de Nederlander van de Colombiaanse ploeg Manzana-Postobon, was een van de strijdlustigste renners van de dag. Hij reed eerst in een grote groep en later met de Fransman Axel Domont lange tijd aan kop, maar Bol en Domont werden op 25 kilometer voor de streep teruggepakt.

Quote

Een rit winnen was het doel hier.

Davide Cimolai

De openingsrit telde onderweg weliswaar zes hellinkjes, maar was toch gemaakt voor de sprinters. In de slotkilometers probeerden de Fransman Cyril Gautier en daarna de Brit Peter Kennaugh nog een massasprint te voorkomen. De laatste werd onder het doek van de laatste kilometer gegrepen door het peloton waar de controle door de sprintersploegen ontbrak. Bouhanni had nog wel een mannetje van Cofidis om hem op gang te trekken, maar hij slaagde er niet in net als vorig jaar de eerste rit in Catalonië te winnen.

Die eer was voor Cimolai, die vorig jaar ook al een rit won in de Spaanse rittenkoers. Hij was er maar wat blij mee. ,,Een rit winnen was het doel hier, de rest van de week zal ik vooral voor de ploeg werken'', zei de 27-jarige Italiaan, die waarschijnlijk niet lang zal genieten van het dragen van de leiderstrui. FDJ komt er normaal gesproken in de ploegentijdrit niet aan te pas.

Twee Nederlanders misten net een klassering bij de beste tien: Nick van der Lijke werd elfde. Martijn Tusveld, zijn ploeggenoot bij Team Roompot-Nederlandse Loterij, finishte als twaalfde.

Rituitslag
Ronde van Catalonië, eerste rit (Calella - Calella, 178.9 km):
1. Davide Cimolai (Ita)
2. Nacer Bouhanni (Fra)
3. Kristian Sbaragli (Ita)
4. Dion Smith (N-Zee)
5. André Greipel (Dui)