Volledig scherm
Juan Jose Cobo (L) en Chris Froome © EPA

Cobo verliest eindzege Vuelta 2011, Froome nieuwe winnaar, Mollema derde

Acht jaar nadat Juan José Cobo de Vuelta won, is hij gediskwalificeerd door de organisatie vanwege dopinggebruik. Dat betekent dat Chris Froome de Ronde van Spanje van 2011 heeft gewonnen en Bauke Mollema opschuift naar de derde plek.

De internationale wielerunie UCI heeft alle resultaten van Cobo tussen 2009 en 2011 geschrapt vanwege afwijkingen in zijn bloedpaspoort.

De inmiddels 38-jarige Cobo pakte de beslissende voorsprong tijdens de vijftiende etappe naar de top van de gevreesde Angliru. Hij won die rit met een gat van 48 seconden op Wout Poels, Denis Menchov en Chris Froome. Uiteindelijk bleef hij Froome dertien seconden voor in het algemeen klassement. Bradley Wiggins is de nieuwe nummer twee in het eindklassement.

Voor Mollema betekent het zijn eerste podium in een grote ronde ooit. Froome komt nu op zeven eindzeges in een grote ronde. Daarmee staat hij op gelijke hoogte met Miguel Indurain, Fausto Coppi en Alberto Contador. Enkel Eddy Merckx (11), Bernard Hinault (10) en Jacques Anquetil (8) hebben er meer. De Brit is nu ook de eerste Britse winnaar van een grote ronde. Eerder was dat Bradley Wiggins die de Tour in 2012 won.

Volledig scherm
Bauke Mollema won in 2011 de puntentrui © EPA

Luister ook naar de wielerpodcast In het Wiel met een terugblik op de Giro: