Volledig scherm
Miguel Angel Lopez (voorgrond) grijpt de macht in de laatste etappe van de Ronde van Colombia. © AFP

Colombiaans succes in eigen koers: ritzege Quintana, eindwinst López

Miguel Ángel López heeft de Ronde van Colombia (2.1) gewonnen. In de zwaarste etappe van de zesdaagse wedstrijd, met finish op de 15 kilometer lange Alto de Palmas, reed de Colombiaan van Astana de Fransman Julian Alaphilippe uit de leiderstrui.

Op de laatste klim sloegen de Colombiaanse klimmers toe. López, die als nummer 3 in het klassement aan de rit begon, mocht uiteindelijk juichen met eindwinst, terwijl de ritzege voor Nairo Quintana (Movistar Team) was.

‘Superman’ López, fietsend voor Astana Team, zag hoe concurrenten Nairo Quintana en Ivan Ramiro Sosa op zo’n 3,5 kilometer van de streep tegen de grond gingen nadat een meerennende ‘fan’ niet overeind bleef en tegen de renners viel. Uit de kopgroep van 4 konden enkel López en Egan Bernal (eindwinnaar van vorig jaar) verder zonder hinder. López profiteerde en fietste door.

Leider Alaphilippe breekt

Klassementsleider Julian Alaphilippe hoopte de bergrit op de slotdag te overleven, maar halverwege de Alto de Palmas moest de Fransman van Deceuninck - Quick-Step lossen. Op dat moment was Daniel Felipe Martínez, de nummer 2 uit het klassement, de belangrijkste kanshebber op de eindzege, maar na een stevige aanval van López konden enkel Quintana en het Sky-duo Bernal/Sosa volgen.

Omdat Bernal én Quintana al wat verder op achterstand stonden in het klassement, hoefde López enkel Sosa in het oog te houden. Toen die op zijn beurt tegen de grond ging met Quintana, hoefde López eigenlijk enkel veilig binnen te komen. De ritzege moest hij aan Quintana laten, die terugkwam na zijn val. Sosa werd tweede in de rit, vóór López, die wel de eindzege pakte. Hij won het klassement met vier seconden voorsprong op Sosa. Alaphilippe zakte naar de zevende plaats.