Volledig scherm
Jarlinson Pantano. © photo: Cor Vos

Colombiaanse wielrenner Pantano betrapt op epo

Wielrenner Jarlinson Pantano is voorlopig geschorst omdat hij is betrapt op het gebruik van epo. De 30-jarige Colombiaan, ploeggenoot van Bauke Mollema en Koen de Kort bij Trek-Segafredo, liep tegen de lamp bij een controle buiten competitie. Pantano boekte in 2016 zijn grootste succes door een etappe in de Tour de France te winnen.

Trek-Segafredo meldt niet om welk middel het gaat, maar volgens de internationale wielerunie zijn er sporen van epo aangetroffen. De controle werd op 26 februari uitgevoerd, vlak na de Tour du Haut-Var. Pantano is door zijn werkgever meteen op non-actief gesteld, verwijzend naar het ‘zero-tolerance-beleid’ op het gebied van doping.

Pantano is bezig aan zijn achtste profseizoen en rijdt sinds 2017 voor Trek-Segafredo, na het verdwijnen van zijn ploeg IAM Cycling. Naast een rit in de Tour boekte hij ook etappewinst in de Ronde van Zwitserland (2016) en de Ronde van Catalonië (2018). De negentiende plaats in de Tour van 2015 is zijn beste resultaat in een grote ronde.

,,Met diepe teleurstelling hebben we vernomen dat bij onze renner, Jarlinson Pantano, een afwijkend resultaat is aangetroffen in een out-of-competitioncontrole”, meldt het team van ploegleider Steven de Jongh. ,,We houden onze renners en staf aan de hoogste ethische eisen en zullen daarnaar handelen als meer details beschikbaar zijn.”

  1. ‘Scheve’ Bouwman met rechte rug naar Amstel Gold Race

    ‘Scheve’ Bouwman met rechte rug naar Amstel Gold Race

    Hij debuteert zondag in de Amstel Gold Race, maar voor Koen Bouwman is de Limburgse klassieker niet het doel waarnaar hij de afgelopen drie weken in de Sierra Nevada heeft toegewerkt. ,,Het is superleuk om de Gold Race te rijden, ook al omdat het in de buurt is en er veel bekenden zullen komen kijken’', vertelt de 25-jarige coureur van Jumbo-Visma die vrijdag een trainingsstage in het Spaanse gebergte afsluit. Hij is daar met het grootste deel van de ploeg die straks met de Sloveen Primoz Roglic als een van de favorieten voor de eindzege naar de Giro d’Italia afreist.