Volledig scherm
Alberto Contador © EPA

Contador stopt na de Vuelta als profrenner

Alberto Contador neemt na de Vuelta afscheid als wielrenner. De Spanjaard maakte dat vandaag bekend via zijn Instagram.

,,Ik wil jullie twee dingen vertellen. Ten eerste dat ik start in de Vuelta en ten tweede dat het mijn laatste ronde zal zijn als profrenner", vertelt Contador. ,,Ik heb goed nagedacht over deze beslissing en er is niets beters dan afscheid nemen in een thuiswedstrijd. Het worden drie mooie weken.''

Contador heeft in 2007 en 2009 de Ronde van Frankrijk gewonnen. De Tour van 2010 kon hij ook op zijn naam schrijven, maar deze werd hem later afgenomen, omdat hij een te hoog gehalte aan clenbuterol in zijn bloed had. De Spanjaard heeft het dit altijd geweten aan besmet voedsel. Naast de Tour heeft de 34-jarige Contador ook tweemaal de Giro (2008 en 2015) en driemaal de Vuelta (2008, 2012 en 2014) gewonnen.

In de afgelopen Tour de France werd hij teleurstellend negende, op meer dan acht minuten van winnaar Chris Froome. De Brit gaat hij in de Vuelta, die op 19 augustus in het Franse Nîmes begint, opnieuw treffen.

Volledig scherm
Alberto Contador. © AFP

Smaakmaker

Gracias a tod@s! Thanks to all!

Een foto die is geplaatst door null (@) op

Contador zal de geschiedenis ingaan als een immer strijdlustige klimmer, een smaakmaker in de bergen. Bij zijn debuut in de Tour in 2005 eindigde hij als 31ste. Twee jaar later won hij de belangrijkste rittenkoers, nadat Rabobank Michael Rasmussen in het geel naar huis had gestuurd omdat de Deen had gelogen over zijn voorbereiding. In 2009 won Contador de Tour nogmaals. Het jaar erop stond hij opnieuw in het geel op de Champs-Élysées, maar die zege werd hem later ontnomen omdat bij een controle het verboden product clenbuterol in zijn lichaam was gevonden. Het was een minieme hoeveelheid, door Contador verklaard als het gevolg van het eten van besmet vlees.

Ook zijn eindzege in de Giro van 2011, waar hij hangende het onderzoek mocht starten, werd later geschrapt. Begin 2012 werd Contador alsnog voor twee jaar, met terugwerkende kracht tot augustus 2012, geschorst. Na terugkeer in het peloton won hij nog twee keer de Vuelta en een keer de Giro, in 2015.

Samen met Steven de Jongh, al jaren zijn vaste begeleider, moest Contador na de opheffing van de Tinkoff-ploeg voor dit jaar op zoek naar een nieuwe werkgever. Dat werd Trek-Segafredo, waarvoor hij nog geen overwinning boekte. Dit jaar werd hij tweede in Parijs-Nice, de Ronde van Catalonië en de Ronde van Baskenland.

Volledig scherm
Alberto Contador. © AFP