Volledig scherm
Alberto Contador. © AFP

Contador wint op helse klim, Kelderman valt van podium af

Alberto Contador heeft de etappe naar de Angliru op zijn naam geschreven. Wilco Kelderman kon zijn podiumplek niet verdedigen. De Nederlander zakte van de derde naar de vijfde plek. De Rus Ilnoer Zakarin wist de schade op Contador te berperken en pakte genoeg tijd op Kelderman. Rode trui Froome kwam geen moment in de problemen.

Nabeschouwing

Door Mark den Blanken

Vooraf wist iedereen al dat dit een helse etappe zou worden. De slotklim met percentages van 20 procent zou de scherprechter worden. Dat bleek. Alberto Contador, in zijn laatste bergetappe voor zijn pensioen, begon de Angrilu met een kleine voorsprong. De 34-jarige Spanjaard was samen met zijn ploegmaat Pantano weggereden in de afdaling van de Alto del Cordal.

Op weg naar de top van de Angliru raapte hij de restanten van de kopgroep één voor één op. Contador kreeg zelfs nog even hulp van Enric Mas en Simon Yates. Ondertussen groeide het gat met Kelderman tot boven de minuut. Een probleem voor de Nederlander, want hij moest 1.17 verdedigen voor een plek op het podium. Daarnaast moet Kelderman ook nog Zakarin in de gaten houden, die slechts 12 tellen achter hem stond.

Op het moment dat Vincenzo Nibali, nummer twee in het klassement, moest lossen uit de groep der favorieten ging het eigenlijk mis voor Kelderman. Op dat moment verhoogde Froome het tempo, waardoor ook de eerdere ontsnapping van Kruijswijk ten einde kwam. Eigenlijk kon niemand het tempo van de klassementsleider volgen. Enkel ploeggenoot Wout Poels, de Nederlander liet zien dat hij in topvorm verkeert.

Zakarin probeerde, in de achtergrond van Froome en Poels, Kelderman te lossen. Met succes het gat tussen de twee werd stilletjes steeds groter. De podiumplek van de Sunweb-renner bleek op steeds lossere schroeven te komen staan. Aan de voorkant had Contador een te groot gat en ook Zakarin liep te ver weg.

In de voorhoede kwam Poels samen met Froome steeds dichterbij Contador. De Limburger reed zelfs zo hard dat het even leek dat zijn kopman hem moest laten gaan. De versnelling kwam echter te laat. Contador hield 17 seconden over en poetste zijn laatste bergetappe nog wat extra glans bij met een zege. Op de streep hield hij 17 tellen over op Poels en Froome. Zakarin volgde op 35 seconden, Nibali gaf 51 tellen toe net als Steven Kruijswijk. Kelderman kwam op 1.11 van Contador boven. 

Kelderman moet genoegen nemen met een vijfde plek in deze Vuelta. Zowel Zakarin als Contador stuift hem in de laatste bergrit voorbij. Zakarin eindigt derde. Contador strandde ondanks zijn overwinning op de vierde plek. Poels stijgt naar een zesde plek in het klassement, Kruijswijk wordt negende. Morgen volgt nog een vlakke rit naar Madrid.

LIVEBLOG

 geen nieuwe berichten

Zakarin houdt Contador van het podium af. Kelderman verliest 36 seconden op de Rus en moet ook Contador voor laten gaan. De Nederlander zakt naar plek 5.

0 km

Alberto Contador wint! Nu is het wachten op Kelderman.

0,5 km

Alberto Contador lijkt het te redden. El Pistolero gaat in zijn laatste bergetappe de zege pakken!

1 km

Froome heeft nu ook moeite het wiel te volgen van Poels. De Nederlander rijdt echter niet weg bij zijn kopman.

1 km

Wout Poels is het gat op Contador aan het dichten. Hij zit samen met Froome nog maar op een halve minuut van de Spanjaard.

1 km

Wout Poels is ijzersterk en rijdt samen met Froome weg bij Zakarin en Kelderman. Kelderman lijkt ook te veel tijd te verliezen op Zakarin.

2 km

Nibali moet lossen. Maar ook Kelderman nu in de problemen. Kruijswijk is bijgehaald door Froome. Zakarin zit tussen Kelderman en Froome in.

2 km

Het verschil tussen Contador en Kelderman blijft schommelen tussen 1.10 en 1.20. Bij etappewinst krijgt de Spanjaard echter ook nog 10 bonificatiesconden.

3 km

Kruijswijk pakt een halve minuut op de groep Froome. Hij raapt de vroege vluchter een voor een op. Alleen Contador ligt nog een kleine minuut voor hem.

4 km

Ilnoer Zakarin valt aan. Wilco Kelderman zit gelijk op zijn wiel. Ze worden snel weer bijgehaald door de groep der favorieten.

4 km

De podiumplek van Wilco Kelderman staat op de toch. Alberto Contador ligt nu 1.17 voor en dat is precies het verschil tussen de twee.

4 km

Kruijswijk valt aan! De Nederlander rijdt weg uit de groep der favorieten en gaat op zoek naar Contador.

5 km

David de la Cruz ging net onderuit in de afdaling en moet nu opgeven. Triest einde van de Vuelta voor de Spanjaard.

5 km

Marc Soler moet lossen. Alberto Contador rijdt nu alleen op weg naar de top van de Angliru. Gaat El Pistolero zijn carrière afsluiten met een overwinning op deze monsterklim?

5 km

Het helse gedeelte van de klim is begonnen met stukken van 20%. Contador rijdt op kop met Soler. De Sky-ploeg krijgt het ook moeilijk. Froome heeft nog alleen Poels als knecht. Pellizotti rijdt op kop voor Nibali.

7 km

Kelderman, Kruijswijk en Poels zitten nog altijd in de groep der favorieten. De Sky-ploeg is in de sterk uitgedunde groep goed vertegenwoordig met nog vijf man. Zakarin zit ook nog in de groep.

8 km

Ook Marczinsky is nu teruggehaald. Contador rijdt nu op de kop van de wedstrijd. Hij rijdt 45 seconden voor de groep van Froome, Nibali en Kelderman. Kelderman heeft geen knechten meer, dus rijden de Sky-mannen op kop.

9 km

Alberto Contador heeft vrienden in het peloton. Simon Yates rijdt op kop voor de Spanjaard. Alleen Tomasz Marczinsky rijdt nog voor het groepje van de ontketende ex Vuelta-winnaar.

10 km

Pantano zit er doorheen. Contador moet het zonder ploeggenoot doen. Ook A. Yates moet lossen. E. Mas rijdt nu op kop voor El Pistolero. Verschil is nog een dikke halve minuut.

10 km

Contador zit in een groepje op de Angliru. Hij heeft Pantano als knecht bij zich, maar ook E. Mas en Adam Yates rijden mee.

laad oudere berichten

Voorbeschouwing

Volg hier vanaf 13.00 uur de voorbeschouwing en liveblog van de voorlaatste etappe in de Vuelta.