Volledig scherm
PREMIUM
Karsten Kroon voert een groepje renners aan tijdens de Ronde van Vlaanderen in 2006. © FrontzoneSport via Getty Images

De bijzondere bekentenis van Karsten Kroon

Ex-wielrenner Karsten Kroon heeft tijdens zijn carrière doping gebruikt. Dat blijkt uit gesprekken met betrokkenen en ondersteunende informatie, maar vooral uit een bekentenis van Kroon zelf. Die bekentenis deed hij in gesprekken over een mogelijke rol als analist bij het AD.

Kroon trok een afspraak voor een publieke bekentenis later in. Na overleg heeft deze krant alsnog besloten om te publiceren dat hij doping heeft gebruikt.

Kroon was van 1998 tot 2014 profwielrenner. Hij reed voor Rabobank, CSC, BMC en Tinkoff. Hij won onder meer een etappe in de Tour de France en de Duitse semiklassieker Rundum den Henninger Turm. Hij ontpopte zich vooral tot klassiekerspecialist, getuige zijn tweede plaats in de Amstel Gold Race en zijn derde plek in de Waalse Pijl. Een aantal jaar geleden kwam al naar buiten dat hij in 2004 door de UCI werd gewaarschuwd vanwege een afwijkende bloedwaarde.

Tegenwoordig is Kroon werkzaam als commentator bij Eurosport.

Lees onder de foto onder meer over de ongebruikelijke dopingbekentenis van Karsten Kroon en de beslissing van het AD om daarover te publiceren.