Volledig scherm
© AFP

De Gendt zorgt voor vierde ritzege Lotto-Soudal

Thomas de Gendt heeft voor het vierde ritsucces gezorgd bij Lotto-Soudal. De Belg won in de straten van Gijón de sprint van een kopgroep van negen renners en zorgde na Tomasz Marczynski (twee keer) en Sander Armée opnieuw voor feest bij de Belgische ploeg. De Gendt heeft nu in alle grote rondes een etappe gewonnen.

Nabeschouwing

Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© EPA

Door Sjors Tanis

Het peloton nam in de overangsetappe, met vier beklimmingen, een halve rustdag. Direct uit de start reden verschillende groepen weg. Uiteindelijk ontstond een kopgroep van 27 renners, met vier coureurs van LottoNL-Jumbo: de Nederlanders Antwan Tolhoek en Koen Bouwman, de Spaanse sprinter Juan José Lobato en Floris de Tier.

Uit de grote kopgroep leek Ivan Garcia Cortina (Bahrain-Merida) de slimste. De Spanjaard reed op een oplopend tussenstuk weg bij zijn medevluchters en begon met een minuut voorsprong aan de laatste beklimming op 20 kilometer van de finish.

Romain Bardet bleek op die laatste berg de sterkste klimmer. De Fransman, derde in de Tour de France, kwam op de top aansluiten bij Garcia Cortina, die geboren en getogen is in aankomstplaats Gijón. In de slotkilometers kwamen tien renners terug, waardoor de kopgroep ging sprinten om de zege.

Thuisrijder Garcia leek met een vroege versnelling op weg naar een droomzege in 'zijn' Gijón, maar Thomas de Gendt kwam er in de slotmeters overheen om zo zijn trilogie compleet te maken: na ritzeges in de Tour de France en de Giro d'Italia wint de 30-jarige renner ook een etappe in de Vuelta. Jarlinson Pantano werd tweede, voor Garcia Cortina, die in zijn geboorteplaats als derde finishte.

Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© EPA

Halve rustdag peloton
Op de laatste beklimming werd het peloton ook wakker door, natuurlijk, een aanval van Alberto Contador na voorbereidend werdk van de jarige Koen de Kort. De afscheidnemende Spanjaard had op de top een voorsprong van één minuut op de groep met leider Froome én Wilco Kelderman (derde in de stand), maar in de slotkilometers werd El Pistolero weer gegrepen. Daardoor ontstonden er geen grote wijzigingen in het klassement.

Chris Froome blijft leider met een voorsprong van 1'37 op naaste belager Vincenzo Nibali. Kelderman staat derde op 2'17. Wout Poels blijft achtste en Steven Kruijswijk vervolledigt de top-10.

Zaterdag wacht het peloton nog een loodzware bergetappe in Asturië, met onder meer de beklimming van de gevreesde Angliru aan het slot van deze beslissende rit. Op zondag volgt de traditionele 'optocht' naar Madrid, waar de huldiging van onder anderen de eindwinnaar zal plaatsvinden.

Volledig scherm
© EPA

LIVEBLOG

 geen nieuwe berichten

1 km

Laatste kilometer! Roche, Navarro en De Gendt hebben een kleine voorsprong, maar het is niet genoeg. Wie sprint naar de zege?

2,5 km

Tien achtervolgers komen terug, waardoor een grote groep in Gijón gaat strijden om de dagzege.

3,5 km

Roche wordt gegrepen en dan gaat Bardet, maar alles komt opnieuw samen. Wanneer gaat Rui Costa?

4,5 km

Het blijft spannend vooraan, waar een achtervolgende groep, met De Tier en Jungels, bijna terugkeert.

6 km

Nicolas Roche (BMC) gaat op een vlak stuk weg bij zijn medevluchtes. De Ier gaat de laatste 5 kilometer in.

7 km

Contador heeft 50 seconden voorsprong op het peloton met Froome, Nibali, Kelderman en de overige favorieten.

8,5 km

Roche en Costa zijn teruggekeerd aan de kop van de wedstrijd. In het peloton kan Zakarin de ontketende Contador niet volgen.

10 km

Contador valt aan en Zakarin, de concurrent van Kelderman, volgt.

11 km

Seconde per seconde komen Roche en Costa terug bij de koplopers. Een hele spannende ontknoping!

13 km

Rui Costa en Nicolas Roche rijden op 15 seconden van de twee leiders. Het peloton begint nu pas aan de beklimming; ze zitten op 14 minuten.

15 km

Garcia Cortina is boven op de laatste beklimming. Nu nog 15 kilometer afdalen. Bardet zit op 10 tellen.

16 km

Bardet gaat nu alleen achter Garcia Cortina aan. De Spanjaard heeft 20 seconden.

16,5 km

Leider Garcia Cortina krijgt het nu zwaar en heeft nog 35 seconden voorsprong. Het peloton speelt geen rol en volgt op 14'30.

17 km

Roche versnelt op een vlakker stuk, maar Bardet reageert overal op. Ondertussen valt Matvei Mamykin hard in het peloton.

17,5 km

Jungels trekt door bij de achtervolgers en Bardet en Costa zitten direct aan het wiel van de Luxemburger van Quick Step.

18 km

Bij de achtervolgers, waar dus ook Tolhoek en Bouwman zitten, wordt aangevallen door David Arroyo en Matej Mohoric.

20 km

Ivan Garcia Cortina begint aan de Alto de San Martín de Huerces. Het wordt lastig voor de Spanjaard, maar het is een dappere poging.

22 km

Een sterk staaltje van Garcia Cortina, die met een minuut voorsprong aan de laatste hindernis begint.

25 km

Over een half uur kennen we de winnaar. Over 5 kilometer wacht de Alto de San Martín de Huerces (4,5 km aan 7,2%).

28 km

Opvallend: Ivan Garcia Cortina komt uit Gijón, de aankomstplaats van vandaag. Wat een droom zou het zijn mocht de jonge renner van Bahrain-Merida daar winnen?

laad oudere berichten