Volledig scherm
© epa

De 'ontploffing' van Dumoulin in cijfertjes

Bijna won Tom Dumoulin de Vuelta. Drie weken lang koerste hij om te winnen, maar in het zicht van Madrid ging hij ten onder. Dit is de analyse van zijn Ronde, aan de hand van de cijfers van zijn vermogensmeter.

Quote

Ik zou geen goede reden weten om mijn koersdata niet te delen.

Tom Dumoulin
Tom Dumoulin werd uitgeroepen tot meest strijdlustigste renner van de Vuelta.
Volledig scherm
Tom Dumoulin werd uitgeroepen tot meest strijdlustigste renner van de Vuelta. © afp

En toen was het ineens op. Het ene moment zweefde hij op een rode wolk, het volgende moment lag hij op zijn rug tussen de gruzels van een gebroken droom. Tom Dumoulin vlóóg in de Ronde van Spanje - tot de één-na-laatste dag. Maar wat gebeurde er nu in die laatste etappes? Kreeg hij een klap van de man met de hamer? Sloeg de vermoeidheid bij hem toe? Of reden zijn concurrenten ineens harder?

Je kunt de Vuelta van Dumoulin op honderd manieren analyseren. Maar als je het wielrennen ontdoet van alle franje en tactische spelletjes, blijft slechts de basis over: hard trappen. En hóe hard renners trappen, kun je bijhouden: bijna het gehele peloton rijdt rond met een vermogensmeter. Dumoulin ook: op zijn stuur zit een kastje van Pioneer. Daarin is elke trap van hem geregistreerd. En die data worden door hem openbaar gemaakt in dit stuk.

'Waarom niet?'
Dat is best uniek. Op uitzonderingen na, zoals Steven Kruijswijk na de Giro, zijn er geen klassementsrenners die hun gegevens publiceren. Uit angst dat de concurrentie er iets uithaalt, of omdat ze bang zijn dat cijfers als abnormaal worden bestempeld. Dumoulin: ,,Ik zou geen goede reden weten om mijn koersdata niet te delen. Alleen de gegevens van mijn tijdrit maak ik liever niet openbaar. Daaruit kunnen anderen dingen aflezen over mijn aerodynamica. De rest mag iedereen weten."

Zijn trainer Adriaan Helmantel zegt: ,,Wij kunnen Toms ontwikkeling verklaren met de cijfers die we hebben, die delen we graag met anderen. Dat hij zou meedoen om de eindzege in de Vuelta hadden we niet direct verwacht, maar het is niet vreemd dat het gebeurde. In de winter hebben we ons de vraag gesteld wanneer Tom een grote ronde zou kunnen winnen. Zijn vermogensgegevens lieten zien dat dat erin zat. Hij trapte eerder bij trainingen en tijdritten waardes die hij in de wedstrijden niet haalde. In de afgelopen Vuelta lukte het wél om na een paar uur koers zijn waardes te halen.''

Volledig scherm
© AFP

Twee delen
De Vuelta van Dumoulin is op te delen in twee delen: in de eerste helft koerste hij vrijuit en zonder de verwachting dat hij mee zou doen voor de eindzege. In de tweede helft werd hij langzaam maar zeker een van de favorieten om de Vuelta te winnen.

Al in de tweede rit liet hij zien dat hij met de beste klimmers mee omhoog kon: de 460 watts die hij achtenhalve minuut lang wegtrapte, brachten hem naar de tweede plaats in de rit. Dumoulin: ,,Ik wilde laten zien dat ik niet stil had gezeten na de Tour, ik was enorm gemotiveerd." Helmantel: ,,Van nature ligt Toms kwaliteit bij het kortere werk: dit soort klimmen zijn ideaal voor hem."

Dat blijkt. In de eerste week houdt Dumoulin stand in de top op de korte venijnige klimmetjes, maar ook op de wat langere klim van La Alpujarra, waar Bert-Jan Lindeman de rit wint. Daags nadien eindigt men op de Cumbre del Sol, een muur van zo'n vier kilometer. Dumoulin valt aan en wordt teruggepakt door Chris Froome, maar hij herpakt zich en wint de rit.

De vermogensmeter geeft 460 watt aan voor elf minuten. Helmantel: ,,Ontzettend hoog, maar het zit nog onder het record van zijn trainingen. Vooral bijzonder is dat hij het kan na vier uur koers." Dumoulin: ,,Hier verbaasde ik mezelf. Ik voelde me nog sterker dan in de eerste dagen van de Vuelta."

Lees de verdere analyse van de etappes en de ontploffing van Dumoulin in AD Sportwereld of in de digikrant.

De wattages van Dumoulin in de Vuelta

Klik op afbeelding voor grotere versie