Volledig scherm
Kai Reus. © Cor Vos

De storm in het hoofd van Kai Reus is gaan liggen

Een nieuw shirt, een nieuw seizoen, een nieuwe comeback, de laatste kans. Zaterdag reed Kai Reus (29) voor Veranda's Willems de Ster van Zwolle. En voor het eerst in jaren is er rust in zijn hoofd, met dank aan een reis naar de Alpen en naar zijn eigen verleden.

Quote

Ik denk dat ik een andere definitie heb van tegensla­gen dan de meeste andere ren­ners.

Kai Reus
Volledig scherm
Kai Reus keerde terug naar de plek waar hij keihard ten val kwam. © eigen foto

Hij herkende 'm meteen, die ene bocht. Het uitzicht over de vallei en de bergen eromheen, het korrelige asfalt, het stenen muurtje waar hij zeven jaar eerder met zijn hoofd tegenaan sloeg. En waar Kai Reus veranderde van Die Jongen Die Wereldkampioen Werd Bij De Junioren in Die Jongen Van Die Val. Afgelopen zomer ging hij ernaartoe terug. ,,Het klinkt misschien raar uit mijn mond, maar het is een prachtige plek. Ik heb er heel lang gezeten, om me heen gekeken, gedacht aan wat er daar gebeurd is."

Terugkeren naar de plek des onheils: hij had er jarenlang tegenaan gehikt. Hij kon het niet, hij was er niet klaar voor. Pas afgelopen zomer kwam het ervan. Reus vertrok naar de Alpen en volgde de route die hij zeven jaar eerder ook volgde: vanuit Tignes over de Col de l'Iseran.

Wat er precies gebeurde waardoor hij in de afdaling onderuit sloeg weet hij nog steeds niet, maar de andere puzzelstukjes zijn eindelijk in elkaar gevallen. ,,Er kwamen herinneringen terug van die ene dag. Ik kon de losse flarden ineens aan elkaar plakken. Het was alsof ik er een stuk van mezelf terugvond. Toen ik er weg reed, wist ik dat ik het boek kon afsluiten."

Volledig scherm
Kai Reus werd in 2004 wereldkampioen bij de junioren. © Cor Vos
Volledig scherm
Kai Reus in het shirt van zijn nieuwe ploeg Veranda's Willems. © Cor Vos

Nog niet klaar
Eenmaal terug in Nederland wist Reus wat hij wilde: wielrennen. ,,Mijn wielercarrière is nog niet af. Ik heb de afgelopen jaren van alles en nog wat gedaan. Gefietst, geschaatst, maar er ontbrak altijd iets.

,,Soms leefde ik er een paar weken voor en reed ik heel hard, maar dat duurde nooit lang. Er was altijd wel weer een tegenslag waardoor ik de focus op mijn sport verloor. En daarmee bedoel ik niet last van mijn knie ofzo. Ik denk dat ik een andere definitie heb van tegenslagen dan de meeste andere renners."

De tegenslagen namen happen uit de carrière van Reus. De val op de l'Iseran, de coma, de bijna-dood-ervaring en het daaropvolgende fysieke en mentale herstel kostten hem jaren, de ziekte van Pfeiffer eiste een seizoen op. Heel even leek het erop dat hij de boel op de rails had toen hij in 2012 een etappe won in de Ronde van Portugal, maar niet lang daarna maakte zijn moeder een einde aan haar leven. ,,Dat raakte me nog meer dan mijn val en alle gevolgen daarvan. De bodem werd onder me vandaan geslagen. Het was het diepste punt."

Maar noem hem geen slachtoffer. ,,Dat ben ik niet. En zo zie ik mezelf ook niet. Ja, ik heb een hoop tegenslagen gehad, maar je carrière verloopt nu eenmaal niet zoals je het van tevoren verzint. Ik heb er nooit aan gedacht om het op te geven. Zo ben ik niet. Ik trap altijd door."

En zo rijdt Reus dit jaar in het shirt van Veranda's Willems, een Belgisch team uit de derde divisie van het wielrennen. Kansen om tegen de grote mannen te rijden krijgt hij genoeg, maar een vetpot is het niet. Hij wordt financieel gesteund door Albert de Jong - de voorzitter van voetbalclub Excelsior, die Reus ook al steunde als marathonschaatser. En daarnaast is er een crowdfundingsactie voor hem opgezet: iedereen die iets wil bijdragen aan de comeback van Reus kan het doen via het platform Wij Zijn Sport.

Het is niet de zoveelste comeback van Reus, het moet dé comeback worden. ,,Er zullen heus mensen zijn die denken: daar heb je die Reus weer. Maar dat kan me niet schelen. Ik fiets niet voor anderen, ik beslis zelf wat ik wil. Ik heb voor het eerst in jaren de hele winter goed kunnen trainen. Ik kan me eindelijk weer meten met het niveau dat ik in 2006 en 2007 had.

Quote

Er zullen heus wel mensen denken, daar heb je Reus weer. Maar dat kan me niet schelen.

Kai Reus

Verwachting
,,Wat ik dit seizoen kan verwachten weet ik niet. Misschien mis ik nog koershardheid, maar dat zien we wel. Het gaat me er niet om dat ik een paar keer hard rij, ik moet laten zien dat ik een heel seizoen stabiel ben."

Het komende jaar is, reëel gezien, de laatste kans om het pad naar de top terug te vinden. ,,Ik sta er niet zo bij stil, maar ik denk wel dat het zo is, ja. Ik word dit jaar dertig. Het is dit jaar alles of niets."

Hij lacht erbij wanneer hij het zegt. Hij gelooft in zichzelf. De storm in zijn hoofd, en om hem heen, is gaan liggen. De kop van Kai Reus staat op koersen.
Eindelijk weer.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement