Volledig scherm
PREMIUM
Ceylin Del Carmen Alvarado in de Superprestige Cyclocross in Gieten. © BSR Agency

Del Carmen Alvarado voelt zich Dominicaans, maar houdt ook van kou, modder en Nederland

NK veldrijdenCeylin del Carmen Alvarado (21) is geboren in de Dominicaanse Republiek, groeide op in de Rotterdamse probleemwijk Beverwaard, behoort momenteel tot de wereldtop in het veldrijden én is vandaag favoriet bij de NK in Rucphen. ,,Ik fiets voor mijn geld. Drie jaar geleden ben ik na de havo bewust gestopt met school om dit te kunnen doen.”

Door Daan Hakkenberg

In de buurt waar Ceylin del Carmen Alvarado woont, worden de huis-aan-huis-kranten soms gebruikt als gordijnen voor de ramen. Beverwaard is de meest zuidoostelijke wijk van Rotterdam, ingeklemd tussen de Nieuwe Maas, de snelweg A16 en Ridderkerk. De buurt haalde vooral het nieuws vanwege de komst van een asielzoekerscentrum en een dubbele moord. Twee jaar geleden schoten de daders (17 en 18 jaar) een kalasjnikov leeg en kregen 20 en 25 jaar cel voor de brute afrekening op nog geen 500 meter van het huis van de familie Alvarado. 

Het NK veldrijden wordt vandaag live uitgezonden op deze website. Lees hier meer.

,,Hier zou je toch niet graag willen wonen?’’ Alvarado lacht er bij. ,,Maar ik woon er.’’ Al zolang ze zich kan herinneren en ze heeft leren leven met de mores van de Beverwaard. ,,Die moord zegt me niets, maar ik kan me wel schietpartijen herinneren. Ook toen ik jonger was en nog op de basisschool zat. Een keer zag ik allemaal politie en ambulances toen ik voorbijliep en lag er iemand dood in de sloot. Verschrikkelijk, maar het gebeurt.’’