Dennis revancheert zich met titelprolongatie op WK tijdrijden

VideoRohan Dennis heeft zijn titel op het WK tijdrijden geprolongeerd. De grillige Australiër bleek een klasse apart in Yorkshire. Hij was over 54 kilometer ruim een minuut sneller dan de Belgische wielersensatie Remco Evenepoel (19), die knap tweede werd. De beste Nederlander was Dylan van Baarle op de vijftiende plaats. 

Het was vooraf de vraag in welke vorm Rohan Dennis afreisde naar het noorden van Engeland. De Australiër reed de afgelopen twee maanden namelijk geen enkele koers. Aanleiding was het breed uitgemeten debacle in de Tour de France.

De tijdritspecialist stapte tijdens de twaalfde etappe plots af en weigerde vervolgens tekst en uitleg te geven over zijn besluit. Helemaal frappant omdat het juist één dag was voor zijn favoriete onderdeel: de individuele tijdrit in Pau. De 29-jarige renner zou onder meer ontevreden zijn over zijn materiaal. Afspraken die hij met Bahrain-Merida had gemaakt, zouden niet na zijn gekomen. Een heldere verklaring over het incident kwam er nog altijd niet.  

Thijs Zonneveld on Twitter

Knap van Rohan Dennis, nog knapper van Eddy Evenepoel.

Rohan Dennis komt juichend over de streep. Rechts Primož Roglič die al eerder werd gepasseerd door Dennis.
Volledig scherm
Rohan Dennis komt juichend over de streep. Rechts Primož Roglič die al eerder werd gepasseerd door Dennis. © BELGA

Ondanks die moeizame aanloop naar het WK tijdrijden, bleek Dennis in Yorkshire van een ander niveau te zijn. De 19-jarige Remco Evenepoel, die in Alkmaar Europees kampioen tijdrijden werd, kwam nog het dichtst in de buurt. Hij klokte als tijd 1.06.14 op één minuut en negen seconden van de winnaar, die na afloop zijn tranen de vrije loop liet. De Italiaan Filippo Ganna werd derde. 

Bekijk hier de samenvatting van de tijdrit

De Belg Victor Campenaerts, die vorig jaar nog derde werd, wist mede door materiaalpech niet mee te doen om de podiumplaatsen. Zijn landgenoot Yves Lampaert ging onderuit en gooide zo ook zijn eigen glazen in. Tom Dumoulin moest het WK dit jaar aan zich voorbij laten gaan. Of hij Dennis van een titel had af kunnen houden, is uiteraard de vraag. Vorig jaar veroverde Dennis nog met overmacht de titel in het Oostenrijkse Innsbruck vóór Dumoulin. 

Rohan Dennis.
Volledig scherm
Rohan Dennis. © photo: Cor Vos
Rohan Dennis in actie tijdens het WK tijdrijden.
Volledig scherm
Rohan Dennis in actie tijdens het WK tijdrijden. © BSR Agency
De vrouw van Rohan Dennis, Melissa Hoskins met hun zoon.
Volledig scherm
De vrouw van Rohan Dennis, Melissa Hoskins met hun zoon. © BELGA