De Canadese onderzoeker Richard McLaren.
Volledig scherm
De Canadese onderzoeker Richard McLaren. © REUTERS

Drie Russische renners verliezen dopingzaak in Canada

Drie Russische baanwielrenners hebben tevergeefs bij een rechter in Canada geprobeerd hun uitsluiting van de Olympische Spelen in 2016 nog aan te vechten. Het trio klaagde het mondiale antidopingbureau WADA en de Canadese onderzoeker Richard McLaren aan bij het hooggerechtshof van Ontario, maar die verwierp de zaak.

De renners Kirill Svesjnikov, Dmitri Strachov and Dmitri Sokolov maakten volgens het onderzoeksrapport van McLaren deel uit van het dopingsysteem in Rusland. Zij zouden epo hebben gebruikt en werden geweerd van de Spelen in Rio. Het trio ontkende en ging in beroep bij het internationale hof van sportarbitrage CAS in Lausanne, dat hun schorsing overeind hield.

De Russen, die samen in de achtervolgingsploeg zaten, probeerden vervolgens hun naam te zuiveren door Mclaren en WADA voor de rechter te dagen in Canada. Maar ook daar hadden ze geen succes. De rechter bepaalde in februari van dit jaar dat de zaak onder de exclusieve jurisdictie viel van het CAS.

,,Het is een belangrijke uitspraak die vonnissen van het CAS, die worden geaccepteerd en ondersteund door de hele sportbeweging, bevestigt”, zei WADA-directeur Olivier Niggli.

  1. Van der Poel hoopt dit jaar nog Tour te kunnen rijden: ‘Sta ik zeker voor open’

    Van der Poel hoopt dit jaar nog Tour te kunnen rijden: ‘Sta ik zeker voor open’

    Mathieu van der Poel mikte voor zijn debuut in een grote wielerronde op het jaar 2021. Door het uitstel van onder meer de Olympische Spelen van Tokio 2020 vanwege de mondiale uitbraak van het coronavirus kijkt de Nederlandse coureur inmiddels anders tegen zijn planning aan. Deelname aan de Tour de France is dit jaar ineens een optie, mits het jaarlijkse wielerspektakel komende zomer toch doorgang kan vinden en zijn ploeg Alpecin-Fenix een wildcard kan bemachtigen.