TDW
Volledig scherm
© TDW

Dumoulin behoudt roze na tijdrovende sanitaire stop

Nabeschouwing

De koninginnenrit van de Giro heeft voor veel problemen gezorgd bij rozetruidrager Tom Dumoulin. Voor de slotklim kreeg hij darmproblemen waardoor hij dertig kilometer in de achtervolging reed.

Door Thomas Sijtsma

De bergen waren prachtig, het zonnetje scheen en de benen voelden ijzersterk. Er was werkelijk geen vuiltje aan de lucht toen Dumoulin met de groep der favorieten richting slotklim Umbrailpas reed. De Mortirolo en Stelvio verteerde hij uitstekend. De Limburger had zelfs even de tijd om de concurrenten te imponeren en diep in de ogen te kijken.

Nairo Quintana en Vincenzo Nibali begrepen de boodschap en hielden zich koest. Maar aan de voet van de ruim 13 kilometer lange Umbrailpas knijpt Dumoulin ineens in de remmen. Het schone roze trekt hij van de schouders, de helm flikkert hij in de berm en de wielerbroek gaat op de enkels. Darmproblemen.

Sein
Dumoulin verliest met de sanitaire stop ongeveer anderhalve minuut. Meesterknecht Laurens ten Dam wacht op Dumoulin en doet de eerste kilometers van de klim kopwerk. Bij de favorietengroep wordt even getwijfeld, maar al snel geven Quintana en Nibali het sein aan de knechten om te rijden.

Voor de Nederlander begint vanaf dat moment aan een klimtijdrit. Tien kilometer lang snoept Dumoulin seconden van de voorsprong af. Maar dan geven Nibali en Quintana er een flinke snok aan. Alleen Domenico Pozzovivo en Ilnoer Zakarin volgen. Alle anderen breken, onder wie Bauke Mollema.

Het tijdverlies van Dumoulin loopt intussen op naar twee minuten. Een voor een pikken Quintana en co de overblijvers van de grote vluchtgroep af. Steven Kruijswijk wordt gepakt en alleen Mikel Landa blijft over.

Zege
In de afdaling is het woord aan de Haai van Messina. Nibali daalt als een waanzinnige en laat iedereen achter zich. Samen met Landa mag hij sprinten om de zege. Door zijn uitstekende stuurkunsten schiet Nibali door de laatste bochten en wint de sprint van de Spanjaard.

Dumoulin daalt misschien wel net zo spectaculair. Op de finish houdt hij 31 seconden over op Quintana en 1.12 minuten op Nibali in het klassement.

Liveblog

 geen nieuwe berichten

Finish!

Dumoulin weet zijn roze trui toch nog te verdedigen. Hij houdt een half minuut over op Quintana.

Finish!

Nibali wint! Quintana op tien seconden, maar pakt bonificaties. Dumoulin nog onderewg.

Nog 1 km

Dumoulin verliest veel tijd nu, al meer dan drie minuten. Hij lijkt roze kwijt te zijn.

Landa en Nibali gaan sprinten voor de zege.

Nog 7 km

Dumoulin weet goed te dalen en houdt zijn achterstand constant. Hij fietst nu 2.14 minuten achter Landa en Nibali. Kruijswijk en Mollema zitten 50 seconden voor hem.

Nog 11 km

Nibali is als een waanzinnige aan het dalen en heeft Quintana uit zijn wiel gereden. Hij is weg!

Nog 13 km

Dumoulin is inmiddels ook aan het dalen. Hij heeft 2.10 minuten achterstand volgens de tijdwaarneming.

Nog 17 km

Landa wordt bijna gepakt door de ontketende klassementsrenners. Zakarin en Pozzovivo zijn weer bij Nibali en Quintana.

Dumoulin zit alleen en harkt de laatste meters omhoog.

Nog 19 km

Quintana en Nibali zijn boven en storten zich vol in de afdaling. Het roze van Dumoulin is in enorm gevaar. Het verschil is 2.20 minuten.

Nog 20 km

Nibali en Quintana zijn nu weg. Ze geven flink gas en Dumoulin wordt inmiddels op 2 minuten gemeld. Wat een verschrikkelijk plot. Ze zijn wel bijna boven.

Nog 20 km

Kruijswijk wordt ook opgepikt door Yates, Pinot, Jungels en Mollema.

Nog 21 km

Kruijswijk wordt nu bijgehaald door de vier klassementsrenners. Dumoulin volgt nu toch op 1.40 minuten van hen. Ai, ai ai. Doorbijten, Tom!

Nog 22 km

Quintana, Nibali, Pozzovivo en Zakarin rijden met zijn vieren en pakken nu toch tijd op Dumoulin. Mollema zit met Pinot daar tussen.

Nog 22 km

Een voor een raapt Dumoulin de klimmers op. Hij zit binnen de minuut van de klassementsrenners. Heel sterk gedaan. Voorlopig houden Nibali en Quintana elkaar in de greep.

Landa is nog steeds alleen vooraan.

Nog 24 km

Nu probeert Quintana het. Meteen zitten Nibali en Pozzovivo op zijn wiel. Pinot en Mollema hebben het zwaar.

Nog 24 km

Demarrage Nibali! Quintana gaat mee en neemt over. Daarna gaan ze weer kijken. Pozzovivo en Zakarin zijn sterk en komen er ook bij. Even later sluit Mollema aan.

Nog 25 km

Landa demarreert en speelt Kruijswijk en Hirt kwijt. Bij de favorieten geeft Pellizotti af. De favorieten blijven rustig. Mollema zit er goed bij.

Nog 27 km

Dumoulin lijkt koel te blijven en trapt door. De voorsprong is ongeveer 1.20 minuten. Nibali en Quintana laten hun knechten rijden bij de favorieten.

Nog 28 km

Dumoulin rijdt in zijn eentje omhoog in de km. Hij rijdt 1.20 minuten achter op de favorieten. De groep is 14 man sterk. Kruijswijk rijdt daar weer anderhalve minuut voor met Landa en Hirt.

Nog 30 km

Dumoulin moet het nu in zijn eentje doen, Ten Dam kan niet meer. De Limburger ligt nu bijna anderhalve minuut achter op Quintana, Nibali en co.

Vooraan drie koplopers: Kruijswijk, Landa en Hirt.

laad oudere berichten