Dumoulin halveert achterstand op kwetsbare Yates
Spanning terugTom Dumoulin heeft de Giro d'Italia weer enorm spannend gemaakt. De Nederlander pakte in de slotkilometers van de klim naar Prato Nevoso liefst 28 seconden terug op de kwetsbare rozetruidrager Simon Yates, en halveerde daarmee zijn achterstand in het klassement. De etappe werd gewonnen door de Duitser Maximilian Schachmann.
Het was een onwerkelijk beeld. De man die deze Giro in alle bergritten met zijn tegenstanders speelde, moest ineens passen. Na aanvallen van eerst Tom Dumoulin en vervolgens Chris Froome brak de veer plotseling bij rozetruidrager Simon Yates.
De etappe van vandaag kende een strijd op twee fronten. De hele dag reed een kopgroep vooruit, met daarbij twee Nederlanders: Jos van Emden en Boy van Poppel. De twaalf vluchters kregen meer dan een kwartier voorsprong van het peloton en mochten op de klim naar Prato Nevoso uitmaken wie er met de bloemen vandoor ging. Het werd Schachmann, die voor zijn ploeg Quick-Step de 36ste overwinning van dit seizoen binnenhengelde.
Maar toen moest het grootste spektakel dus nog plaatsvinden. Yates toonde zijn kwetsbaarheid. De Brit zag hoe Dumoulin in een groepje bij hem wegreed, en zo zijn achterstand in het klassement verkleinde tot 28 seconden. Een peulenschilletje, mocht Yates in de loodzware etappes van morgen of overmorgen opnieuw een zwak moment kennen.
,,Een mooie dag'', reageerde Dumoulin direct na de finish. ,,In het begin voelde ik me wel goed, maar ik sukkelde een beetje in slaap. Het was een saaie rit. In finale kon ik me weer oprichten.''
En zich oprichten, dat deed Dumoulin. De Giro-winnaar van vorig jaar had in eerste instantie niet door dat Yates moest lossen. ,,Ik dacht ik ga achter Pozzovivo en Froome aan, en ik zag ineens dat hij gelost was. Mooi.''
Dumoulin wil zich niet wagen aan een voorspelling voor de komende twee loodzware dagen. ,,We gaan zien wat er gebeurt.''
Einde liveblog
Wat een ontknoping van deze etappe zeg! We gaan het liveblog afsluiten, hier volgt nu een verslag van deze verrassende rit.
Een fijne dag nog!
De achterstand van Dumoulin in het klassement op Yates is nu dus nog maar 28 seconden! En we hebben nog twee zware bergritten te gaan. Belangrijker nog: Yates is kwetsbaar!
Finish
Dumoulin pakt 28 seconden terug op Yates! Wat belooft dit voor de slotdagen!?
Finish
Yates krijgt een ram! Dumoulin rijdt weg bij de rozetruidrager!
Finish
Dumoulin springt weg! Yates zit direct in zijn wiel. Nog 2 kilometer te gaan.
Finish
Jos van Emden komt ondertussen over de finish. Prima etappe gereden.
Miguel Angel Lopez valt aan bij de favorieten. Ook Poels en George Bennett roeren zich. Dumoulin laat zich nog niet zien.
Finish
Het is Schachmann die wint! Weer Quick-Step dus! Nu gaan we kijken wat het peloton gaat doen in deze finale.
1 km
Plaza komt weer aansluiten! Nét onder de rode vod. Drie leiders die gaan strijden om de ritzege dus.
2 km
Schachmann komt maar niet van Cattaneo af. Gaan deze twee mannen strijden om de ritzege?
Het peloton dunt uit. Voorlopig nog geen aanvallen van betekenis daar.
3 km
In het peloton, dat op 13 minuten van de leiders rijdt en nog behoorlijk wat kilometers te klimmen heeft, neemt Movistar het commando over. In dienst van de Ecuadoriaan Richard Carapaz.
4 km
Nog altijd kalmte in het peloton.
Ondertussen moet Pfingsten weer laten lopen. Weer twee leiders dus. Plaza is overigens niet ver weg, maar telkens als de Spanjaard naderbij komt, gooi Schachmann het tempo de hoogte in. Dat kostte Pfingsten ook de kop.
4 km
Pfingsten sluit weer aan bij Schachmann en Cattaneo. Drie leiders.
5 km
In het peloton blijven de grote mannen voorlopig samen. Mitchelton maakt tempo.
6 km
Plaza moet nu toch weer laten lopen. Schachmann en Cattaneo rijden met z'n tweeën weg, Pfingsten hangt op het elastiek.
7 km
Plaza is teruggekeerd bij de drie koplopers en probeert direct weg te springen. Cattaneo, Schachmann en Pfingsten volgen. Dit zijn duidelijk de vier sterksten voorin.
8 km
Schachmann probeert weg te springen en krijgt Cattaneo en Pfingsten mee.
In het peloton wordt maakt Robert Gesink tempo in dienst van George Bennett.
9 km
Marcato gooit het tempo de hoogte in en krijgt Schachmann, Morkov, Cattaneo en Pfingsten mee.
Van Emden moet laten lopen. Ook Plaza kan dit tempo niet aan.
10 km
Ballerini en Morkov maken tempo in de kopgroep. Ballerini doet dit voor ploegmaat Cattaneo, Morkov voor ploegmaat Schachmann.
Het peloton gaat ook weldra beginnen aan de slotklim, onder aanvoering van de Mitchelton-knechten.
12 km
De vlucht van Van Poppel is ten einde. De Nederlander wordt weer bijgehaald door zijn medevluchters en moet meteen lossen. Van Emden kan nog volgen.
13 km
De weg loopt omhoog, Van Poppel is begonnen aan de slotklim naar Prato Nevoso. De voorsprong op zijn elf voormalige medevluchters is nog steeds een seconde of 25.
Over een kwartier gaat hier de strijd tussen de klassementsmannen ontbranden.
15 km
Van Poppel breidt zijn voorsprong wat uit. De Nederlander van Trek heeft 25 seconden voorsprong op zijn achtervolgers en is solo op weg naar de slotklim. Daar gaat hij overigens al bijna aan beginnen.
17 km
Boy van Poppel anticipeert en springt weg uit de kopgroep. Hij slaat een gaatje van 15 seconden.
20 km
Laten we nog een laatste keer het verschil tussen de kopgroep en het peloton noemen: 15.17.
Vanaf nu doet dat er namelijk eigenlijk niet meer toe. De twaalf vluchters gaan strijden om de ritzege. De klassementsmannen gaan vechten om tijdwinst. Een fraaie strijd op twee fronten dus.
24 km
Ballerini pakt inderdaad de tussensprintpuntjes. Over 10 kilometer beginnen we aan de slotklim. Deze klim ziet er als volgt uit:
25 km
Maximilian Schachmann mogen we toch wel als de grote favoriet in de kopgroep beschouwen. De Duitser is een groot talent won dit jaar al een rit in de Ronde van Catalonië. Ook werd hij achtste in de Waalse Pijl.
28 km
Ook de Sunweb-mannen van Dumoulin laten zich nog niet zien op kop van het peloton. Gaat Tom Dumoulin vandaag een poging doen om het verschil met Yates (56 seconden) wat te verkleinen? Dat zal een dappere poging zijn, en tevens een lastige klus, want de Brit is tot dusver een klasse apart in de bergen deze Giro.
En wat kunnen Jos van Emden en Boy van Poppel in de kopgroep? De spanning neemt toe.
30 km
De Sky-knechten van Froome houden zich nog altijd koest in het peloton. Het zijn de mannen van Mitchelton-Scott die het kopwerk doen. De voorsprong bedraagt een kwartier. De ritwinnaar zit vooraan.
36 km
Dadelijk het tweede tussensprintje van de dag. Waarschijnlijk gaat Davide Ballerini de enige zijn die hier zijn zinnen op zet. Tenzij Giuseppe Fonzi stoute plannen heeft natuurlijk.
40 km
De voorsprong van de twaalf vluchters bedraagt nog steeds ruim 14 minuten. Voordat het straks uit elkaar gaat spatten, noemen we nog eens de twaalf namen:
Ballerini en Cattaneo (Androni), Pfingsten (Bora), Plaza (Israel), Koeznetsov (Katjoesja), Van Emden (Lotto-Jumbo), Boy van Poppel (Trek), Marcato (UAE), Fonzi en Turrin (Wilier), Schachmann en Morkov (Quick-Step).
45 km
Geen schermutselingen op de Novello, het gaat op de slotklim gebeuren. We pakken vast de dwarsdoorsnede erbij, over een minuut of 40 zijn we aan de voet.
49 km
Ook het peloton is nu bezig aan het klimmetje van 4de categorie. De knechten van Yates onderhouden het tempo, Dumoulin peddelt kalmpjes mee.
De voorsprong van de vluchters schurkt nog altijd zo tegen het kwartier aan.
56 km
Fonzi demarreert even om de bergpunten op te rapen, maar de kopgroep schuift daarna direct weer in elkaar. We gaan op weg naar de voet van de klim naar Prato Nevoso nog één keer tussensprinten. Maar daarna zal deze etappe in alle hevigheid ontbranden.
58 km
We zijn nu aan de voet van het colletje van 4de categorie: de Novello. Gaat hier iemand uit de kopgroep al zijn geluk beproeven? Of blijven de heren keurig samen tot de voet van de slotklim?
De voorsprong is nog altijd zo'n 14 minuten.
63 km
Naast Plaza en Van Emden zit er nog en man in de kopgroep die een rit in een grote ronde heeft gewonnen.
Michael Morkov won in 2013 een Vuelta-rit. Die etappe werd getekend door een mega-ontsnapping van Tony Martin. De arme Duitser werd op letterlijk 10 meter van de finish gepakt door de sprintende meute, terwijl hij vanaf de start alleen vooruit had gereden. Maar daar had Morkov natuurlijk geen boodschap aan.
69 km
Davide Ballerini springt even weg om de tussensprintpuntjes op te rapen. De overige koplopers geloven het wel, alleen Fonzi doet nog een halflachtige poging.
82 km
Tot dusver geen vuiltje aan de lucht voor de klassementsmannen. Dumoulin en Yates zitten rustig in het peloton. Hun etappe begint vermoedelijk pas op zo'n 15 kilometer van de finish, wanneer de renners beginnen aan de klim naar Prato Nevoso.
88 km
Een opvallende naam in de kopgroep is Giuseppe Fonzi. Vorig jaar was hij de rodelantaarndrager in het eindklassement, en ook nu staat de 26-jarige Italiaan van Wilier Triestina-Selle Italia laatste in het klassement. Fonzi is onder wielerliefhebbers populair vanwege zijn achternaam. Fonzie was namelijk een populair karakter uit de hitserie Happy Days uit de jaren '70/'80.
94 km
De koers ligt even vast. Mitchelton voert het peloton aan, de kopgroep peddelt rustig rond, het verschil blijft stabiel op zo'n 13 minuten.
Vermoedelijk is het wachten tot het eerste klimmetje van de dag: de Novello van 4de categorie, op 56 kilometer van de meet, voor we schermutselingen gaan meemaken. Misschien zelfs nog wat later.
97 km
Lunchtijd in het peloton: de etenszakken worden uitgedeeld.
101 km
Nog altijd wordt er geen haast gemaakt in het peloton. De Mitchelton-mannen van rozetruidrager Yates houden het verschil rond de 13 minuten.
113 km
Een beeld van de kopgroep. De voorsprong is inmiddels meer dan 13 minuten.
121 km
Mocht de kopgroep inderdaad vooruit blijven, dan krijgen we een zogeheten 'strijd op twee fronten'. Altijd mooi. Eerst de kopgroep waarin op leven en dood wordt gestreden om de dagzege, en dan tien minuten later de grote klassementsmannen die vechten om elkaar tijd af te snoepen.
123 km
De voorsprong van de twaalf koplopers loopt naar de dertien minuten. Het begint er toch echt naar uit te zien dat de winnaar vooraan zit. Hoewel de slotklim naar Prato Nevoso nog bedwongen moet worden uiteraard, en daar kunnen de minuten eraf vliegen.
130 km
Prachtfoto.
131 km
Nogmaals de namen van de twaalf vluchters:
Ballerini en Cattaneo (Androni), Pfingsten (Bora), Plaza (Israel), Koeznetsov (Katjoesja), Van Emden (Lotto-Jumbo), Boy van Poppel (Trek), Marcato (UAE), Fonzi en Turrin (Wilier), Schachmann en Morkov (Quick-Step).
133 km
De knechten van Yates bepalen het tempo in het peloton. Maar echt vaart wordt er nog niet gemaakt: het verschil is al bijna twaalf minuten.
139 km
Schachmann is natuurlijk niet de enige man waar voorin rekening mee gehouden moet worden als het gaat om een eventuele ritzege. Wat te denken van Ruben Plaza? De Spanjaard hakte al vaker met dit bijltje; hij zegevierde tweemaal in de Vuelta en eenmaal in de Tour. Een rit in de Giro ontbreekt nog op zijn palmares. Plaza is 38 jaar oud nu. Heel veel kansen gaat hij vermoedelijk ook niet meer krijgen.
145 km
We vliegen richting tien minuten voorsprong voor de kopgroep met Jos van Emden en Boy van Poppel.
149 km
Bijna acht minuten voorsprong nu. Gaan we het vandaag dan beleven, een kopgroep die het tot de finish volhoudt?
In dat geval moeten we toch vooral kijken naar Maximilian Schachmann. De 24-jarige Duitser van Quick-Step geldt als een groot talent. Hij is vooral tijdrijder, maar hij kan ook enorm hard bergop fietsen. Zie bijvoorbeeld zijn achtste plek in de Waalse Pijl dit jaar.
155 km
De twaalf vluchters lopen weer uit op het lummelende peloton. Bijna zes minuten voorsprong nu.
158 km
Prachtig natuurlijk, twee Nederlanders in de kopgroep. Maar we moeten ook eerlijk zijn: Jos van Emden en Boy van Poppel zijn niet de gevleugelde klimgeiten die iedereen de hielen laten zien zodra de weg omhoog loopt. Van Emden is een zwaargebouwde tijdrijder annex tempobeul, Boy van Poppel is net als broer Danny het sprinterstype. Maar uiteraard mogen de heren ons verrassen.
164 km
Het valt nu stil in het peloton. Het verschil vliegt naar de 2.30.
166 km
Nu dit toch echt de vlucht van de dag lijkt te zijn, pakken we de twaalf namen er nogmaals bij:
Ballerini en Cattaneo (Androni), Pfingsten (Bora), Plaza (Israel), Koeznetsov (Katjoesja), Van Emden (Lotto-Jumbo), Boy van Poppel (Trek), Marcato (UAE), Fonzi en Turrin (Wilier), Schachmann en Morkov (Quick-Step).
168 km
Het peloton lijkt zich er nu toch bij neer te leggen, het verschil loopt op tot 50 seconden. Twee Nederlanders bij de vlucht van twaalf, Jos van Emden en Boy van Poppel. Goede score.
169 km
Zo. Het Quick-Step-duo Schachmann en Morkov maakt even de oversteek. Twaalf koplopers nu. Schachmann neemt de rol van Cattaneo over als de bestgeplaatste, met 38 minuten achterstand.
171 km
Bij de 10 vluchters zit nieman die ook maar enig gevaar vormt in het algemeen klassement, dus daar zal het niet aan liggen. Mattia Cattaneo is de bestgeplaatste, maar hij heeft al zo'n anderhalf uur achterstand op rozetruidrager Yates.
174 km
Het peloton legt zich er nog niet bij neer. Het verschil wil maar niet boven de 20 seconden komen.
178 km
De vluchters met de twee Nederlanders (Van Emden en Boy van Poppel) knokken voor wat ze waard zijn en zien het verschil oplopen tot 20 seconden.
184 km
De tien vluchters krijgen met moeite een voorsprong van 10 à 15 seconden bij elkaar gefiets. We jagen weer in een noodvaart over de Italiaanse wegen.
187 km
De namen van de tien mannen die een gaatje hebben geslagen: Boy van Poppel (Trek), Ballerini en Cattaneo (Androni), Pfingsten (Bora), Plaza (Israel), Koeznetsov (Katjoesja), Van Emden (Lotto-Jumbo), Marcato (UAE), Fonzi en Turrin (Wilier).
192 km
Twee renners willen ervandoor, maar het tempo ligt zo hoog dat ze weer worden gegrepen voordat we hun namen kunnen noteren. Dit lijkt weer zo'n dag te worden waarop bijna iedereen in de ontsnapping wil zitten.
190 km
Tien renners slaan een klein gaatje. Uiteraard laten de Androni-mannen zich ook vandaag voorin zien.
196 km
De vlag valt, we zijn onderweg!
Trein
De renners rijden door de straten van Abbiategrasso. Het officiële startsein laat nog even op zich wachten, want het peloton wordt opgehouden door gesloten spoorbomen. De Giro wacht dan wel op niemand, maar een trein ook niet.
Ontsnapping
De renners begeven zich richting start, over enkele minuten is het vertrek. Het is natuurlijk de vraag of we vandaag dan eindelijk een ontsnapping krijgen die tot het einde draagt. De kans lijkt wederom niet groot. Voldoende ploegen met klimmers die op de vlakke aanloop naar de slotklim tempo kunnen en willen maken. Maar we gaan het zien.
Dumoulin
Tom Dumoulin blikt vooruit op de slotklim.
Profiel
Het draait dus vandaag naar de slotklim naar Prato Nevoso. Een beest van een berg, hoewel hij veel geleidelijker en minder steil is dan - pak 'm beet - de Zoncolan. Op papier is het een berg die Tom Dumoulin moet liggen. Maar ja, Simon Yates in deze vorm eet dit soort beklimmingen voor z'n ontbijt.
Klik hier voor alle klassementen van deze Giro.
Voorbeschouwing
Uiteraard hebben we ook vandaag een voorbeschouwing met de immer olijke mannen ter plaatse: Hidde van Warmerdam en Thomas Dekker.
Handtekening
De renners melden zich bij de start in Abbiategrasso en zetten hun handtekening op het startformulier. Zo ook viervoudig etappewinnaar Elia Viviani.
Welkom
Goedemorgen! Welkom in dit liveblog van de Giro d'Italia. Vandaag is dag één van een zware driedaagse door de bergen. Wellicht is dit de minst zware van de drie etappes, maar de slotklim naar Prato Nevoso liegt er niet om. Lukt het Dumoulin om een barstje in het pantser van de tot dusver ongenaakbare Simon Yates te ontdekken? De renners gaan om 12.10 uur van start, mis hier niets!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Remco Evenepoel maakt rentree in Zwitserland, slaat Tour de France over
-
Met video
Geraint Thomas staat roze trui af aan Bruno Armirail, Bauke Mollema komt tekort in vlucht veertiende etappe Giro d’Italia
Bruno Armirail heeft in de veertiende etappe van de Giro d’Italia de roze trui overgenomen van Geraint Thomas. De Fransman maakte deel uit van de vroege vlucht en pakte genoeg tijd om leider te worden in het algemeen klassement. Nico Denz boekte zijn tweede dagzege. De Duitser was na een zinderende slotkilometer de sterkste. Bauke Mollema zat ook in de kopgroep, maar kwam tekort. -
PREMIUM
Fabio Jakobsen en Koos Moerenhout over João Almeida: ‘Hij stond nooit ver van Evenepoel af’
De strijd om het roze lijkt in de afsluitende tijdrit een duel te worden tussen oudgedienden Geraint Thomas (37) en Primoz Roglic (33). Al geeft nummer drie João Almeida (24) zich maar moeilijk gewonnen. Van de top 3 in de Giro de meest onbekende bij het grote publiek, maar niet voor Fabio Jakobsen en Koos Moerenhout. -
PREMIUM
Thijs Zonneveld kijkt uit naar en ziet op tegen gravelrace Unbound: ‘Waar ik precies aan begin, weet ik niet’
Deze zaterdag staan 4000 renners in Kansas aan de start voor de klassieker onder de gravelkoersen. Unbound: 330 kilometer over grind, gravel en stenen. Onder hen: onze verslaggever Thijs Zonneveld. -
met video
Avonturier Nico Denz zorgt voor tweede Duitse dagsucces op rij in Giro d’Italia, Geraint Thomas blijft in roze
Nico Denz heeft de twaalfde etappe in de Giro d’Italia op zijn naam geschreven. De Duitse renner van BORA-hansgrohe troefde Sebastian Berwick en Toms Skujins af in de eindsprint. Het was zijn eerste zege in een grote ronde. Denz zorgde voor het tweede Duitse dagsucces op rij, na de zege van Pascal Ackermann in de elfde etappe.
-
PREMIUM11
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
-
-
-
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
De zesde generatie van de Renault Espace heeft weinig gemeen met de praktische busjes van de eerste vier generaties. De multifunctionele indeling uit het verleden is verdwenen en soepele zescilinders maakten plaats voor haperende hybrides. -
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige.