Volledig scherm
Tom Dumoulin © ANP

'Dumoulin moet niet twee weken met beentjes omhoog'

Naar alle waarschijnlijkheid rijdt Tom Dumoulin na zijn loodzware Giro óók de Tour vanaf 7 juli. Algemeen beschouwd wordt het onmogelijk geacht om in beide grote rondes een rol van betekenis te spelen, al denkt inspanningsfysioloog Tim Takken dat de Limburger ook zomaar in Frankrijk om het klassement kan rijden.

Volledig scherm
Tom Dumoulin © Photo News

Door Tim Reedijk

Slechts 41 dagen scheiden de slotdag van de Giro van de Grand Départ van de Tour de France dit jaar. Dumoulin lijkt op 7 juli aan de start te staan van de Tour en wil in dat geval ook serieus meedoen, al zag hij de Ronde van Italië als hoofddoel en de Tour als bonus. Maar hoe doe je dat, herstellen van deze mega-inspanning en je tegelijkertijd klaarmaken voor wéér zo'n ronde?

,,Het is zaak om goed te herstellen en bij te komen, zowel fysiek als mentaal", denkt Takken. Hij is inspanningsfysioloog bij onder meer het UMC Utrecht en schreef het boek 
Wielrennen en wetenschap. ,,Sommigen gaan naar bergoorden, maar ik zou lekker thuis blijven met zo min mogelijk prikkels. Burgers en journalisten moeten Dumoulin rust gunnen. Verder moet hij in training blijven, maar dan kort en intensief. Hij moet ook zeker niet twee weken met de beentjes omhoog in de zon zitten met een barbecue erbij. Ik zou zeggen: klik je fiets in de hometrainer, ga een minuutje - of vier - volle bak, trek een paar sprintjes."

Takken adviseert om na die rustperiode nog maar weinig wedstrijden richting de Tour te rijden, maar om ze ook niet te vermijden. ,,Zo houd je je hart en spieren in conditie. Maar aan de instorting van bijvoorbeeld Simon Yates is te zien hoeveel drie van zulke weken van je vergt. Dat geeft aan hoe zwaar het is. Er zit een risicootje aan voor Dumoulin, die nu fantastisch was maar goed moet herstellen. De Ronde van Zwitserland (9 tot en met 17 juni, red.) zou ideaal zijn om weer gewend te raken aan het ritme en om straks weer scherp aan het vertrek te staan."

'Je moet groeien'

Volledig scherm
Tom Dumoulin © BELGA

Maar kán het? Om na een Giro met een topdrienotering in het algemeen klassement ook te pieken in de Tour? Met een goede indeling van de ronde liggen er mogelijkheden, denkt Takken. Hij stelt, inspanningsfysiologisch gezien, dat Dumoulin moet zorgen dat hij 'erbij zit' in de eerste weken, maar dat hij 'niet super' moet zijn. ,,Je zag het aan Yates, die vloog in het begin en fietste daarna achteruit. Die was te goed in het begin. Je moet groeien in die weken, zorgen dat je beter herstelt dan je 'concullega's'. Dat deed Dumoulin heel goed, hij was nog heel sterk in de laatste twee bergetappes."

Takken: ,,Ook bij de Tour zit het venijn in de staart met die laatste bergetappes in de Pyreneeën. Het is de vraag of hij mentaal fris genoeg kan zijn om wéér drie weken tot het gaatje te gaan. 
Voor nu is het devies: rusten en het koppie leegmaken. Maar de basis is er, hij heeft 3500 goede kilometers gereden. Ik denk dat hij serieus goed kán zijn in de Tour."

Volledig scherm
Tom Dumoulin © photo: Cor Vos