Dumoulin stijgt na offday Chaves, ritzege Mohoric

Tom Dumoulin is in het klassement van de Giro d'Italia geklommen van de derde naar de tweede plaats. De titelverdediger profiteerde van een offday van Esteban Chaves, die ruim tien minuten verloor. Matej Mohoric uit Slovenië won de etappe.

Nabeschouwing

Volledig scherm
© afp

Door Daan Hakkenberg

De langste etappe van de Giro liep uit op een drama voor Chaves, tot de rustdag nog de nummer twee in Giro. Al op de eerste klim werd de Colombiaan op achterstand gereden en hij kwam uiteindelijk met meer dan een kwartier achterstand op de andere favorieten over de streep. Daarmee is het gedaan met de luxepositie van de ploeg Michelton-Scott die met Chaves en rozetruidrager Simon Yates twee man in de top van het klassement hadden.

Bekijk hier álle Giro-video's!

In de finale moest Tom Dumoulin, op 18 kilometer van de finish, van fiets wisselen na een lichte valpartij met materiaalpech tot gevolg. Met hulp van ploeggenoot Sam Oomen wist hij snel terug te keren bij de favorieten. 

Het maakte Chaves tot het grootste slachtoffer van de explosieve etappe over 244 kilometer van Penne naar Gualdo Tadino. Direct na de start wachtte de bijna 16 kilometer lange beklimming van de Fonte della Creta en al snel kwam de Colombiaan in de problemen. Volgens zijn ploegleider Matt White zou Chaves last hebben gehad van zijn pollenallergie.

Het was voor de teams van Sunweb (Tom Dumoulin), Sky (Chris Froome) en FdJ (Thibaut Pinot) het teken om het tempo op te schroeven en zo Chaves te elimineren.Op 100 kilometer van de streep werd het verzet van de achtervolgende Chaves - bijgestaan door drie ploeggenoten - definitief gebroken.

De achterstand van twee minuten op dat moment liep op tot maar liefst 25 minuten in de finishplaats Gualdo Tadino. Drie vluchters die in de laatste 40 kilometer ten aanval trokken - Davide Villella, Matej Mohoric en Nico Denz - moesten in een natte finale uitmaken wie de rit zou winnen. Villella bleek niet bestand tegen de spervuur aan aanvallen van Mohoric, maar Denz hield het vol tot aan de streep waar hij zich uiteindelijk gewonnen moest geven.

In tegenstelling tot zijn ploeggenoot Chaves beleefde Yates een prima dag. De Brit pakte onderweg drie bonificatieseconden en vergroot zo zijn voorsprong op Dumoulin in het klassement tot 41 seconden.

Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© afp

LIVEBLOG

 geen nieuwe berichten

Finish

Mohoric wint de etappe. De Sloveen van Bahrain Merida klopt Denz in een sprintje.

Nog 1 km

De laatste kilometer. Mohoric en Denz gaan het onderling uitvechten.

Nog 2 km

Lotto Fix All draait de gashendel nog open in het peloton, maar komt te laat om Tosh van der Sande nog naar een massasprint te loodsen. De achterstand op de twee koplopers is 45 seconden.

Nog 3 km

Wie gaat deze enerverende rit winnen? De Sloveen Mohoric of de Duitser Denz? Het is droog aan de streep, dus het grootste gevaar op valpartijen lijkt geweken.

Nog 6 km

Mogen Mohoric en Denz strijden om de ritzege? Het peloton volgt op 1.15, dus de sprintersploegen lijken te laat te komen.

Nog 8 km

Er was sprake van een 'kleine botsing' voor Dumoulin, meldt zijn team Sunweb. Gelukkig voor de Nederlander kan hij snel weer terugkeren in het peloton.

Team Sunweb on Twitter

Giro101 Confirmation that it was a small crash for @tom_dumoulin that required the bike change. He and @SamOomen make contact with the main group again.

Nog 11 km

Mohoric en Denz doen intussen een gooi naar de ritzege. De Sloveen en de Duitser laten Villella achter en rijden ruim een minuut voor het peloton.

Nog 14 km

Wat gebeurde er precies met Dumoulin? Hij komt gelukkig weer terug aansluiten in het peloton.

Eurosport Nederland on Twitter

OEI! Dumoulin is gevallen! Kan hij het gat dichten?? #Giro101 #Giro https://t.co/cMjqZSOfAM

Nog 15 km

Het is onduidelijk of Dumoulin is gevallen, of slachtoffer is geworden van een lekke band. Met een nieuwe fiets probeert hij, met hulp van zijn ploeg, terug te keren.

Nog 17 km

Van van Tom Dumoulin! Hij kan wel snel weer op de fiets stappen.

Nog 18 km

Het is niet duidelijk wat er precies gebeurde met Carapaz, maar het natte wegdek maakt de afdaling gevaarlijk. Door de hulp van zijn ploeggenoten van Movistar kan hij wel terugkeren in het peloton, waarin we ook Tom Dumoulin nog zien zitten.

Movistar Team on Twitter

Giro101 Percance para @RichardCarapazM en uno de los descensos. Asistido por @rubenfa, el ecuatoriano -que venía bajando en cabeza del pelotón- remonta posiciones a marchas forzadas para intentar regresar al grupo. -21 km

Nog 20 km

Problemen voor Carapaz. De klimmer uit Ecuador, zesde in het klassement, staat in de afdaling met zijn voeten aan de grond en zal nog problemen krijgen om terug te keren.

Nog 22 km

Een spectaculaire afdaling van Mohoric! De Sloveen van Bahrain Merida rijdt de Italiaan Villella uit het wiel/

Nog 26 km

Mohoric en Villella komen boven op de laatste hindernis van de dag. Ze hebben maar een voorsprong van een kleine halve minuut op het peloton, dus moeten veel risico's nemen in de afdaling.

Eurosport Nederland on Twitter

Wat een heerlijke finale! Wie komt er straks als eerste over de streep? https://t.co/Ei6hu6WJDf

Nog 30 km

Frapporti wordt vlak voor de top van het laatste klimmetje van de dag (vierde categorie) bijgehaald door Mohoric en Villella. De twee kennen geen genade met de Italiaan en laten hem meteen ter plaatse.

Nog 32 km

Frapporti geeft zich niet gewonnen, maar ziet door de aanvallen in het peloton zijn voorsprong wel slinken. De Androni-renner heeft nog een marge van anderhalve minuut op achtervolgers Mohoric en Villella.

Nog 35 km

Het is definitief gedaan met de rust in het peloton. Villella waagt zijn kans en gaat op zoek naar Frapporti. Ook Mohoric en Marcato reageren. De strijd om de ritzege staat op het punt om los te barsten.

Nog 38 km

De achterstand voor Chaves loopt verder en verder op. De drager van de bergtrui verliest nu al tien minuten op het peloton.

Nog 41 km

Koen Bouwman rijdt al bijna de hele dag met zijn neus in de wind. Eerst in de kopgroep en nu in het peloton. Kan Danny van Poppel over een uurtje het harde werk van zijn ploeggenoot verzilveren?

LottoNLJumbo Cycling on Twitter

#Giro101 70 km to go. Frapporti is the lone leader now with about 1:3o on the bunch, which is still led by @koenbouwman

Nog 44 km

De sprinters hebben straks geen last meer van Viviani, die op grote achterstand rijdt. Maar dan moet eerst nog wel Frapporti worden ingerekend. De Italiaanse vluchter houdt vooralsnog keurig stand en heeft nog steeds een marge van 2,5 minuut.

laad oudere berichten