Tom Dumoulin.
Volledig scherm
Tom Dumoulin. © photo: Cor Vos

Dumoulin teleurgesteld in derde plek, Van Aert imponeert

Critérium du DauphinéWout van Aert heeft de tijdrit in de Dauphiné gewonnen. De Belg in dienst van Jumbo-Visma voltooide het 26.1 kilometer lange parkoers in 33 minuten en 38 seconden.

Tom Dumoulin was de beste Nederlander. Met een tijd van 34.25 werd hij derde, achter Tejay van Garderen. Steven Kruijswijk eindigde als vierde. De Brabander was twee seconden langzamer dan Dumoulin.

Dumoulin zei te kunnen leven met zijn optreden maar dat de winnaar in hem baalt van de uitslag. ,,Er is altijd iets in me dat hoopt op meer, dus ik zal altijd teleurgesteld zijn, ook al was dit te verwachten”, zei Dumoulin. ,,Ik zou hier in de vorm willen zijn dat ik kan koersen en winnen, maar dat ben ik niet. Ik weet waarom en ik weet dat ik niet meer moet verwachten. Dit is wat het is.”

Sunweb liet eerder weten dat het herstel van de knieblessure van Dumoulin vertraging had opgelopen. Ploegleider Aike Visbeek was tevreden met het optreden van zijn kopman. ,,Hij moet nog beter in vorm komen om te kunnen winnen, maar we kunnen dit accepteren en zijn blij met waar hij nu staat. Tom wordt met de dag sterker en de ploeg gaat steeds beter rijden.”

Tekst gaat verder onder de foto...

Wout van Aert won de tijdrit.
Volledig scherm
Wout van Aert won de tijdrit. © BSR Agency

Dylan Teuns verliest zijn gele leiderstrui. Adam Yates is de nieuwe lijstaanvoerder. De Brit van Mitchelton-Scott heeft vier seconden voorsprong op de Belg en zes op Van Garderen.  Kruijswijk staat vijfde op 25 seconden. Van Aert verraste zichzelf in de tijdrit. ,,Ik wist niet dat het voor mij mogelijk was om op dit niveau te winnen”, zei de Belg. Van Aert reed een sterk voorjaar met de derde plaats in Strade Bianche en tweede plaats in de E3 Prijs. In de Dauphiné eindigde hij deze week in de eerste etappe al als derde en in de derde etappe als tweede.

Froome

De tijdrit werd overschaduwd door de harde crash van Chris Froome. De kopman van Team Ineos kwam in de verkenning hard ten val en heeft daarbij waarschijnlijk zijn dijbeen gebroken. Zeker is in ieder geval dat de Brit de Tour de France mist.

Bekijk hier de samenvatting van de individuele tijdrit van de  Critérium du Dauphiné: