Dumoulin: Weer vol voor de Giro

VideoDe seizoensplanning van Tom Dumoulin voelt vertrouwd. ,,Ik ga het niet heel anders doen dan de vorige twee jaar. Ik focus mij volledig op de Giro.”

Door Pim Bijl

Op de teampresentatie van Sunweb in Berlijn legde hij nogmaals zijn keuze voor de Giro uit. ,,Ons plan is altijd geweest om vol voor de Tour te gaan, maar na de bekendmaking van het parkoers moesten we die keuze heroverwegen. En dat hebben we gedaan.”

Dumoulin liet de keuze tussen de Giro en de Tour uiteindelijk aan de ploeg. ,,Zelf wist ik het niet, ook niet na lang twijfelen. Ik zag in beide keuzes de uitdaging. Toen heb ik gezegd: hakken jullie de knoop maar door.”

Quote

Ik probeer te doen wat ik leuk vind.

Tom Dumoulin

Vanwege de gigantische hoeveelheid bergritten en de weinige tijdritkilometers in de Tour, en het gegeven dat het Giro-parkoers juist op zijn lijf geschreven lijkt, richt hij zich dus net als de vorige twee seizoen vol op de Giro. Pas daarna gaat hij denken aan de Tour. ,,Ik kijk er naar uit om weer naar de Giro te gaan”, zegt de Giro-winnaar van 2017.

Volledig scherm
Tom Dumoulin tijdens de teampresentatie in Berlijn. © photo: Cor Vos
Volledig scherm
Team Sunweb 2019. © photo: Cor Vos

Vorig jaar raakte hij in het voorjaar in de knoop met zichzelf. Hij wilde te graag, deed te veel. Dat wil hij nu voorkomen. ,,Ik probeer te doen wat ik leuk vind. En dat is fietsen. Ik probeer het beste uit mezelf te halen en uit het team.”

In beide grote rondes rijdt hij samen met Wilco Kelderman. Zij moeten een sterk blok kunnen vormen in de bergen. Sam Oomen slaat dit jaar de Giro over. Hij zal zijn debuut in de Tour maken.

De renners en rensters toonden ook het nieuwe tenue, waar het vertrouwde zwart plaats heeft gemaakt voor rood. Sunweb behaalde elf overwinningen in 2018. Meest in het oog springend waren de twee tijdritzeges van Tom Dumoulin in de Giro en de Tour, waar hij als tweede eindigde in het algemeen klassement. ,,We hopen op dezelfde resultaten, maar hopen gedurende het seizoen constanter te presteren”, zegt teambaas Iwan Spekenbrink. ,,We zijn ervan overtuigd dat we weer een stap kunnen zetten.”