Volledig scherm
Ellen van Dijk komt juichend over de streep in Dwars door Vlaanderen. © photo: Cor Vos

Ellen van Dijk wint opnieuw Dwars door Vlaanderen

Ellen van Dijk heeft voor het tweede jaar op rij Dwars door Vlaanderen gewonnen. De renster van Trek-Segafredo ontsnapte op een kleine 20 kilometer voor de streep uit een sterke kopgroep van elf rensters en rondde haar solo in Waregem af. 

Met Lucinda Brand mocht er nog een Nederlandse naar het erepodium. De Sunweb-renster finishte als derde, achter de Italiaanse Marta Bastianelli.

Voor Van Dijk is het een goede generale voor de Ronde van Vlaanderen. Ze hoopt die koers zondag voor de tweede keer op haar naam te schrijven. Dat deed ze eerder in 2014. 

Valpartij

Een incident in de vrouwenkoers zorgde ervoor dat de mannenkoers (gewonnen door Mathieu van der Poel) even stilgelegd moest worden. Omdat twee ambulances gevallen rensters moesten wegbrengen werd de weg die het mannenpeloton op moest nog niet vrijgegeven. De kopgroep, met onder anderen de Nederlander Ramon Sinkeldam, en twee minuten later het peloton werden tot staan gebracht.

De problemen ontstonden omdat de vrouwen iets later waren gestart en mede daardoor op het langzaamste tijdschema reden, terwijl de mannen juist snel waren vertrokken. Het kostte de jury de nodige moeite om de acht koplopers weer vooruit te laten rijden. Het incident gebeurde op ruim 70 kilometer voor de finish in Waregem.

,,Het leek chaotisch, maar het heeft het verloop van beide wedstrijden niet beïnvloed’', zei koersdirecteur Scot Sunderland na afloop. ,,We konden niet anders, want ambulances gaan altijd voor. Het is een risico als twee koersen op dezelfde dag zijn, maar nu zat ook echt alles tegen.’'

Eerder dit jaar moest in de Omloop Het Nieuwsblad juist de vrouwenkoers worden stilgelegd. Toen waren de vrouwen veel sneller gestart dan de mannen en dreigden ze het peloton in te lopen.