Volledig scherm
Fabio Jakobsen bleef Max Walscheid ruim voor. © BELGA

Fabio Jakobsen volgt zichzelf op in Scheldeprijs

Fabio Jakobsen is met ogenschijnlijk groot gemak de winnaar geworden van de Scheldeprijs. Hij versloeg een handvol andere rappe mannen in de laatste meters.

In zekere zin lijkt de Scheldeprijs op een vlakke etappe in de eerste week van de Tour de France. Avonturiers gaan het proberen, maar eindigen in een massasprint doet de Scheldeprijs toch. De Belgen Kenneth Vanbilsen en Dries De Bondt dienden zichzelf vandaag op als kanonnenvoer, ze werden tien kilometer voor de finish in het Vlaamse Schoten teruggehaald door het peloton. Edvald Boasson Hagen en Lionel Taminiaux deden daarna nog een kansloze uitvalspoging.

Daarna was het woord aan de sprinters. Deceuninck-Quick-Step gokte volledig op de winnaar van vorig jaar: de Nederlander Fabio Jakobsen. Dat vertrouwen bleek juist. Zijn teamgenoten Florian Sénéchal en Álvaro Hodeg loodsten de blauwe trein door de laatste drie kilometer. Daarna kon de Nederlander het afmaken met een versnelling waarbij niemand in zijn wiel kon blijven.

In de laatste honderden meters liet de 22-jarige Jakobsen zien veel sterker te zijn dan bijvoorbeeld Max Walscheid en Chris Lawless, de nummer 2 en 3 van vandaag. Topsprinters Pascal Ackermann, André Greipel en Marcel Kittel kwamen er zelfs helemaal niet aan te pas.

Bloed aan de knie

De koers verliep niet vlekkeloos voor Jakobsen. Zijn voorvork brak tachtig kilometer voor het einde waardoor de sprinter met bloed aan de knie over de finish kwam. Ook miste hij eerder in de koers de slag toen het in waaiers werd getrokken.

Hij bleef rustig, zo vertelde hij na zijn winst aan Sporza. ,,Ik moet vooral de jongens van mijn team bedanken. Michael Morkov vertelde me in de waaier dat ik rustig moet blijven en hij had gelijk. Ik ben zo blij dat ik het dan nog af kan maken.”

De Scheldeprijs werd voorheen altijd gezien als het officieuze wereldkampioenschap sprint. Bij deze editie ontbraken acht WorldTour-ploegen en waren ook wereldtoppers als Dylan Groenewegen, Fernando Gaviria, Elia Viviani en Arnaud Démare afwezig. De wedstrijd zit vooral in de tang tussen de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Het sprintersgilde laat de Scheldeprijs links liggen om een ander programma te rijden.

Volledig scherm
Fabio Jakobsen is de winnaar van de 107de Scheldeprijs. © BELGA
Volledig scherm
Max Walscheid (links) en Chris Lawless (rechts) mochten mee het podium op. © BELGA
  1. Tour de Fransen-quiz: wat weet je van het thuisland in de Ronde van Frankrijk?

    Tour de Fran­sen-quiz: wat weet je van het thuisland in de Ronde van Frankrijk?

    Frankrijk kent een Tour-droogte die maar niet op lijkt te houden: de laatste eindzege van een Fransman dateert alweer uit 1985. Dit jaar ruiken de Fransen kansen, met Julian Alaphilippe die al geruime tijd het geel om de schouders heeft en Thibaut Pinot die de top-drie op de huid zit. En dus is het tijd voor een Tour de Fransen-quiz. Wat weet jij van de Franse renners die een rol spelen of speelden in de Tour de France?