Fenomeen Van der Poel wint Dwars door Vlaanderen

VideoMathieu van der Poel heeft Dwars door Vlaanderen gewonnen. De Nederlandse alleskunner op de fiets klopte zijn vier medevluchters in de finale van de Vlaamse wielerklassieker met twee vingers in de neus. Het was voor de 24-jarige Van der Poel pas zijn tweede WorldTour-wedstrijd ooit.

Volledig scherm
© photo: Cor Vos

Door Thijs Zonneveld

Anthony Turgis werd tweede, voor Bob Jungels. Lukas Pöstlberger en Tiesj Benoot kwamen krachten tekort voor de sprint.

Beluister hieronder de podcast In Het Wiel, waarin Hidde van Warmerdam spreekt met Thijs Zonneveld, Thomas Dekker en Marc de Maar over de voorjaarsklassiekers:

Volledig scherm
© photo: Cor Vos

Fenomeen

Volledig scherm
Mathieu van der Poel groet Alejandro Valverde bij de start. © BELGA
Volledig scherm
© BELGA

Misschien verveelde hij zich. Misschien jeukten zijn goede benen teveel. Misschien was het gewoon omdat hij even op zijn pedalen ging staan. Maar op 63 kilometer van de streep in Waregem vindt Mathieu van der Poel het welletjes. Dwars Door Vlaanderen kan wel wat opschudding gebruiken.

Hij valt aan.

Volgens de logica van de wielerwetten is het veel en veel te vroeg. Maar Van der Poel doet niet aan logica. En ook niet aan wielerwetten. Ook al is hij een van de snelste renners van het peloton: wachten op de sprint is niks voor hem. Koersen wil hij. Plezier maken. Gas erop, vroem vroem – en dan maar zien waar het schip strandt.

Het schip strandt niet. Hij rijdt naar de vroege vluchters en haakt zijn karretje aan als Bob Jungels en Tiesj Benoot vanuit de achtergrond terugkomen. Met vijf man rijden ze in de slotfase het peloton op achterstand. Jungels probeert nog twee keer om weg te komen, maar Van der Poel zit direct op het wiel. In de sprint wordt hij nog bijna verrast door de Fransman Turgis, maar als hij zijn sprint inzet is het met een paar pedaalslagen afgelopen.

De hele wielerwereld keek reikhalzend uit naar de eerste wegwedstrijden van Van der Poel op het hoogste niveau. Het duurt welgeteld twee koersen voordat hij zijn eerste wedstrijd wint in de WorldTour. Vierde in Gent-Wevelgem, eerste in Dwars Door Vlaanderen. Het is de bevestiging van alle hoop, van alle verwachtingen, van alle beloftes. De bevestiging van wat iedereen in het veldrijden allang wist.

Van der Poel is een fenomeen.

Bekijk hieronder hoe Van der Poel al stiekem rekening hield met een zege in Dwars door Vlaanderen.

Volledig scherm
© BELGA
  1. Britse baanploeg niet in paniek door Nederlands succes: ‘Alleen de Spelen tellen’

    Britse baanploeg niet in paniek door Nederlands succes: ‘Alleen de Spelen tellen’

    Bij de Britse baanploeg, al jaren toonaangevend op de Olympische Spelen, is nog geen sprake van paniek na al het Nederlandse succes bij de afgelopen Europese kampioenschappen. Net als bij de voorgaande twee WK’s was Nederland dit EK (vijf keer goud, vier keer zilver en vier keer brons) de grote winnaar van het toernooi. ,,Indrukwekkend. Dit EK en ook de laatste jaren al,’’ zegt Iain Dyer, hoofdcoach van de Britse baanploeg. ,,Maar de vraag is: is Nederland er ook klaar voor op de dag dat het er echt om gaat: op de Olympische Spelen.’’