Froome pakt roze na fabelachtige solo, Dumoulin blijft tweede

Na een historische bergrit in de Ronde van Italië heeft Chris Froome na een ongekende solo van meer dan tachtig kilometer de macht gegrepen. De Brit, eerder nog afgeschreven deze Giro, won de etappe en heeft in het klassement nu 40 seconden voorsprong op Tom Dumoulin. Voormalig roze-truidrager Simon Yates speelt na een totale ineenstorting geen enkele rol meer in het klassement. Morgen volgt nog een zware bergrit met finish bergop.

Nabeschouwing

Volledig scherm
© epa

Door Daniël Dwarswaard 

Op de flanken van de Colle delle Finestre, op meer dan tachtig kilometer van de streep, reden de knechten van Chris Froome een moordend tempo. Een vooropgezet plan om de ultieme coupe van Froome mogelijk te maken. Simon Yates beleefde door het beulswerk van Team Sky de slechtste dag uit zijn wielerloopbaan. De 25-jarige Brit reed twee weken lang met speels gemak omhoog. Hij toonde gisteren voor het eerst wat zwakte en zakte vandaag op een ontluisterende manier door het ijs. Totaal verslagen reed hij door de Alpen en speelt geen enkele rol meer in het algemeen klassement. Yates staat nu achttiende op 35 minuten en 42 seconden van Froome.

Froome richtte een waar slagveld aan. Hij reed op de Finestre ook weg bij concurrenten Dumoulin, Thibaut Pinot, Richard Carapaz en Miquel Angel Lopez. Op de top van de Finestre had Froome ruim veertig seconden voorsprong, maar die bouwde de Brit snel uit. Dumoulin reed door de complete offday van Yates lang virtueel in de roze trui, maar de ontketende Froome bouwde zijn voorsprong uit tot drie minuten. Precies de achterstand op Dumoulin in het klassement. Op 32 kilometer van de streep was het Froome die virtueel in het roze reed.

Achter de ontketende Froome, die nog een schorsing boven zijn hoofd heeft hangen, probeerde Dumoulin de schade nog te beperken. Op de slotklim reed Pinot nog weg bij Dumoulin. Daarna demarreerden ook Carapaz en Lopez nog een paar keer. Dumoulin deed wat hij altijd doet. Op zijn eigen tempo kwam hij steeds weer terug. Achter Froome werd Carapaz tweede in de etappe voor Pinot. Dumoulin werd vijfde en kan morgen nog een ultieme poging doen om opnieuw de Giro te winnen.

Volledig scherm
© Cor Vos
Volledig scherm
© epa

Liveblog

 geen nieuwe berichten

Einde liveblog

Chris Froome grijpt de macht in de Giro na een fabelachtige solo van 80 kilometer. Tom Dumoulin moet morgen aanvallen om nog kans te maken op de eindzege. Hier volt nu een verslag. Nog een fijne avond!

Froome pakt roze!

Naast de ritzege pakt Froome ook de roze trui. Dumoulin verliest te veel tijd en volgt nu in het klassement op 40 seconden.

Froome wint!

Wat een prestatie van Chris Froome! De Brit wint na een solo van tachtig kilometer in Bardonecchia!

Nog 0.4 km

De laatste kilometer lijkt eindeloos. De finish is nu wel echt in zicht voor Froome!

Nog 0.7 km

Froome schommelt naar boven, Dumoulin gaat op zijn pedalen staan in de achtervolging.

Ultimo chilometro!

Froome is aan zijn laatste kilometer begonnen! Een ongezien huzarenstukje van de viervoudige Tourwinnaar. Zijn voorsprong blijft hangen rond de 3.15.

Nog 1,5 km

Heeft Dumoulin nog een versnelling in huis om het roze te pakken? Froome heeft nog altijd 3.15 voorsprong.

Nog 2 km

Dumoulin rijdt op eigen tempo naar boven, zijn metgezellen blijven in het wiel zitten.

Nog 3 km

Lopez en Carapaz hebben zich de hele dag gespaard in het wiel van Dumoulin en Reichenbach. Dumoulin moet even een gaatje laten, maar sluit meteen weer aan.

Nog 3 km

Pinot klimt vlot naar boven. In de virtuele stand heeft Froome nog maar 15 seconden voorsprong op Dumoulin.

Nog 4 km

De voorsprong van Froome loopt wat terug, al is het verval minimaal.

Nog 5 km

Pinot laat de rest van de achtervolgers achter. De Fransman wil zijn podiumplaats veiligstellen.

Nog 5 km

Dumoulin moet de rest even laten rijden, maar komt snel weer aansluiten. De Limburger rijdt op zijn eigen tempo naar boven.

Nog 7 km

Chris Froome is begonnen aan de Monte Jafferau! Zijn voorsprong bedraagt 3.21.

Nog 9 km

Froome begint bijna aan de slotklim. De Monte Jafferau is 7,2 kilometer lang met een gemiddelde stijgingspercentage van 9%.

Nog 11 km

De virtuele voorsprong van Froome op Dumoulin bedraagt inmiddels 33 seconden. Houdt de Brit zijn inspanning vol?

Nog 13 km

De achtervolgers komen niet dichterbij. De achterstand van Dumoulin bedraagt 3.18.

Nog 16 km

Ben O'Connor heeft opgegeven. De piepjonge Australiër was bezig aan zijn eerste grote ronde en stond voor de start vandaag twaalfde.

Nog 17 km

Tom Dumoulin smeekt om steun, maar veel hulp hoeft hij in de achtervolging niet te verwachten.

laad oudere berichten
  1. Rotterdam verliest met Goffin opnieuw geplaatste speler
    Play

    Rotterdam verliest met Goffin opnieuw geplaatste speler

  2. Luuk de Jong loopt tegen rood aan in bekerkraker tegen Barça
    Play

    Luuk de Jong loopt tegen rood aan in bekerkra­ker tegen Barça