Froome wint ook de Giro, Dumoulin tweede, slotrit voor Sam Bennett

Chris Froome heeft na de Tour en de Vuelta nu ook de Giro gewonnen. In de vlakke slotrit door Rome, die na drie van de tien rondes werd geneutraliseerd vanwege het gevaarlijke parcours, werd vooral gelachen. Na een massasprint won Sam Bennett. Tom Dumoulin wordt tweede in het klassement.

Nabeschouwing

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© epa
Volledig scherm
© ap

Door Sjors Tanis

Vanwege het gevaarlijke parcours in Rome werd na overleg besloten om de tijdsverschillen voor het klassement op te meten na drie van de tien rondes. Daarna was het enkel nog een strijd om de dagzege.

Bennett versloeg in de sprint rivaal Elia Viviani. Het was de derde ritzege voor de Ier in deze Giro. Viviani won vier etappes en ging ook met de puntentrui voor beste sprinter naar huis. Het bergklassement is ook voor Froome, die de eerste Britse girowinnaar ooit is. De jongerentrui gaat naar Miguel Ángel López, die achter Froome en Dumoulin derde wordt in het eindklassement. Sam Oomen eindigt als meesterknecht van Dumoulin als negende.

De slotrit begon zoals gebruikelijk met het vieren van het einde van de drieweekse tocht door Italië (en Israël). Winnaar Froome dronk champagne en renners praatten en grapten wat samen. Maar al snel kwam er commotie vanwege het gevaarlijke parcours in de Italiaanse hoofstad.

Nadat besloten werd de koers na drie rondes te neutraliseren, brak de strijd om de ritzege volledig los. Quick Step wilde absoluut een massasprint in Rome om Viviani aan zijn vijfde ritzege te helpen. Onder andere Danny van Poppel probeerde dat te voorkomen, maar in de laatste drie kilometer was alles weer samen.

In de sprint ging Viviani aan na het werk van zijn ploeg, maar Bennett ging nog over de Italiaan heen en mocht juichen. Jempy Drucker eindigde als derde.

Giro d'Italia on Twitter

️ Chris Froome #Giro101 https://t.co/Z09Vn1zDRs

Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© reuters
Volledig scherm
© ap
Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© ap

Liveblog

 geen nieuwe berichten

0 km

Sam Bennett wint de rit na een massasprint, voor Viviani en Drucker. Froome komt ruim een kwartier later binnen, samen met zijn team. Hij wint de Giro, Tom Dumoulin wordt tweede en Miguel Ángel López derde. Bedankt voor het volgen van dit liveblog. Tot ziens!

1 km

Laatste kilometer! Quick Step op kop, maakt Viviani het af?

3 km

Van Poppel en co worden teruggepakt. We gaan sprinten in deze slotrit in Rome!

6 km

Cattaneo sluit aan bij Van Poppel en co. Maar het peloton, waar Bora-hansgrohe nu werkt voor Sam Bennett, volgt op vijf seconden.

8 km

Daar is Danny van Poppel zowaar in de aanval. De sprinter van LottoNL-Jumbo rijdt samen met Tony Martin, Ryan Mullen en Florian Sénechal weg uit het peloton met de sprinters. Het gaat hard en ze pakken tien seconden. Sénechal rijdt niet mee aangezien zijn sprintkopman Viviani erachter zit.

9,5 km

Mullen versnelt en dat brengt chaos in het peloton. Quick Step blijft werken voor Viviani, die aast op een vijfde ritzege. De Italiaan had even problemen met zijn fiets, maar hij kan verder.

13 km

Koeznetsov en Juul-Jensen worden gegrepen! Het overgebelven peloton gaat beginnen aan de laatste ronde van dit parcours in Rome. Een massasprint is op komst.

16 km

Het kopduo blijft vechten, maar het is haast onmogelijk met het aanstormende peloton op korte afstand. Wie wint straks in Rome?

20 km

Laatste twintig kilometer van deze Giro! Juul-Jensen en Koeznetsov blijven gas geven en houden tien tellen over op het door Quick Step aangevoerde peloton.

25 km

De groep met Froome en Dumoulin zit al op 6'30 van de twee leiders, die nu wel bijna worden teruggepakt door het peloton. We laten de klassementstoppers nu voor wat ze zijn in deze slotit, aangezien er geen tijdverschillen worden opgenomen. Froome wint de Giro, Dumoulin wordt tweede.

27 km

Het is einde verhaal voor de achtervolgers. Enkel Juul-Jensen en Koeznetsov blijven vooraan over. Het peloton volgt op 25 seconden.

30 km

Nog dertig kilometer voor Juul-Jensen en Koeznetsov. Het peloton heeft de grote achtervolgende groep in zicht. Alles zit dichtbij elkaar.

32 km

Juul-Jensen (Mitchelton) en Koeznetsov (Katjoesja) rijden samen weg uit de grote kopgroep. Ze pakken een paar tellen. Het peloton zit niet ver.

36 km

In de kopgroep gaat het hard. Het peloton verliest terrein en volgt nu op veertig seconden.

41 km

Dumoulin zit in het wiel van Froome en fietst de slotrit dus ook in een vrij traag tempo. Hij gaat natuurlijk wel gewoon tweede worden in deze Giro, op 46 seconden van Froome.

Volledig scherm
© anp

44 km

De groep met Froome, waar ook nummer vier Carapaz zit, volgt op twee minuten van het peloton. Het maakt dus allemaal niets uit vanwege de neutralisatie. Ook bergtruidrager Giulio Ciccone zit daar, maar de Italiaan is niet de winnaar van dat bergklassement. Dat gaat naar Froome, die het blauw niet kan dragen als leider van het het algemeen klassement (roze trui).

48 km

Uit de kopgroep is Neilands (Israel Cycling Academy) gelost en gegrepen door het peloton. Het gaat hard aan kop in de strijd om de ritzege in deze slotrit van de Giro! Quick Step ment het peloton op twintig seconden.

50 km

Nog vijftig kilometer! Froome en Dumoulin hebben vanwege de neutralisatie besloten om het te laten lopen. Froome volgt op één minuut van het peloton, Dumoulin zit nog wat verderop. Het maakt voor het klassement niet meer uit, tijdverschillen worden aan de finish niet opgemeten.

57 km

Quick Step houdt de vluchters in zicht. De Belgische succesploeg wil met Viviani de zesde etappezege boeken (Viviani 4x, Schachmann 1x).

62 km

De achttien namen vooraan: Bert-Jan Lindeman en Gijs van Hoecke (LottoNL-Jumbo), Nico Denz (AG2R), Davide Ballerini (Androni), Vjatsjeslav Koeznetsov en Mads Würtz Schmidt (Katjoesja), Alexei Loetsenko (Astana), Manuele Boaro (Bahrain), Francisco Ventoso (BMC), Florian Sënechal (Quick Step), Andreas Schillinger (Bora), Krists Neilands (Israel), Christopher Juul-Jensen (Mitchelton), Benjamin King (Dimension Data), Leurent Didier (Trek), Marco Marcato (UAE Team Emirates) en Giuseppe Fonzi en Eugert Zhupa (Willier). Het peloton, waar Quick Step controleert, hangt op dertig seconden.

laad oudere berichten

Voorbeschouwing

Precies 115 kilometer scheiden Chris Froome nog van zijn eerste eindzege in de Ronde van Italië. Voor de Britse wielrenner is het vooral zaak op de fiets te blijven tijdens de slotrit door Rome. De Giro eindigt met tien rondes van 11,5 kilometer door de straten van de Italiaanse hoofdstad.

Het parcours van de 21e etappe bevat wat heuveltjes, maar bestaat vooral uit lange en rechte wegen. De sprinters hopen in Rome nog een keer te kunnen toeslaan. De finish wordt rond 18.30 uur verwacht. Tom Dumoulin mag zich daarna opnieuw op het erepodium melden. Vorig jaar pakte de Limburger op de slotdag in de tijdrit de eindzege en mocht hij in Milaan de roze trui aantrekken. Nu wordt hij in Rome tweede achter Froome, die vrijdag de macht greep met een indrukwekkende solo over ruim 80 kilometer.

Dumoulin heeft 46 seconden achterstand op de Brit, die vorig jaar voor de vierde keer de Tour won en daarna voor het eerst de Vuelta. De kopman van Sky kan in Rome zijn 'treble' compleet maken.