Volledig scherm
Fernando Gaviria © TDW

Gaviria wint op magistrale wijze zijn vierde rit

Nabeschouwing

De Colombiaan Fernando Gaviria heeft vrijdag ook de dertiende etappe van de Ronde van Italië gewonnen. Het was de laatste vlakke rit, van Reggio Emilia naar Tortona over 167 kilometer.

Voor Gaviria was het de tweede ritzege op rij en de vierde in totaal in deze Giro.

Drie koplopers reden een groot deel van de dag voorop: de Sloveen Matej Mohoric, de Rus Pavel Broett en de Italiaan Vincenzo Albanese. Echt groot werd de marge nooit en op 22 kilometer voor de streep was het gedaan met de vlucht.

De sprintersploegen lieten zich de laatste kans op een massasprint niet ontnemen. In het voorbereidende werk maakte de ploeg Bora-Hansgrohe opnieuw indruk met massale ondersteuning voor Sam Bennett. De Ierse sprinter moest echter genoegen nemen met de tweede plaats nadat Gaviria na de laatste bocht van ver had moeten aanzetten. De pas 22-jarige sprinter van Quick-Step passeerde aan de rechterkant van de weg al zijn concurrenten. De Belg Jasper Stuyven finishte als derde.

De leidende positie van Tom Dumoulin kwam geen moment in gevaar. De Nederlander van Team Sunweb heeft een voorsprong van 2.23 minuten op de Colombiaan Nairo Quintana. Bauke Mollema staat derde. Zaterdag volgt een rit met aankomst bergop.

LIVEBLOG

 geen nieuwe berichten

Finish!

Gaviria wint weer!

Wat een sprint van de Colombiaan. Hij komt van heel ver. Bennett wordt tweede, voor Jasper Stuyven.

Laatste kilometer

Nog twee bochten. Ewan is er ook.

Laatste kilometer

Alle sprinters zitten van voren. Bora is nog compleet met een treintje. Daarachter zit Quick Step. Greipel komt nu pas met Hofland.

Nog 3 km

Bora-Hansgrohe, voor Bennett, en Quick-Step, voor Gaviria, komen als eerste zich tonen. Pozzato probeerde tevergeefs uit het peloton te rijden.

Nog 5 km

Voor het eerst komen de sprinttreinen nu naar voren. Sunweb, Trek, FDJ en Movistar waren daar tot op heden aan het rijden.

Nog 8 km

Zowel Dumoulin als Mollema heeft de zaken goed op orde. Hun teams rijden vooraan met harde tegenwind. Nog even en dan klappen de sprintersploegen eroverheen.

Nog 15 km

Dumoulin zat een tijdje ver van achteren, maar is inmiddels door teamgenoten naar voren gebracht. Ploeggenoten van Nibali geven gas.

Nog 17 km

Van de kopgroep is geen sprake meer. Trek-Segafredo, met Mollema als derde renner, rijden op kop van het peloton.

Nog 20 km

De wind gaat toch een rol spelen. Een eerste waaier moet het peloton los laten. Veel renners van Sky rijden op achterstand. Er wordt nu gekoerst. Opletten, Mollema en Dumoulin!

Nog 21 km

In de laatste kilometer zitten twee bochten naar links. Voor de sprinters is het belangrijk daar goed op te anticiperen.

Nog 23 km

De klassementsrenners worden door hun ploegen voor in het peloton gehouden. De stress begint toe te slaan. De koplopers worden bijna gegrepen, nog 20 seconden.

Nog 33 km

Pirazzi en Ruffoni gaan na de positieve b-staal ontslagen worden door Bardiani.

De laatste 25 kilometer staat er toch echt een harde wind. Dumoulin moet zich schrap zetten.

Nog 36 km

Cavendish komt pas net tot de ontdekking dat rozetruidrager Tom Dumoulin 26 jaar oud is. Hopelijk komt zijn voorspelling uit.

Nog 39 km

Het is aftellen naar de finish in Tortona. Een klein uurtje, dan is bekend wie de laatste sprintersrit wint. De drie koplopers Albanese, Mohoric en Broett hebben anderhalve minuut voorsprong.

Nog 49 km

Ook Jakub Mareczko van Wilier denkt kans te maken op de ritzege. Hij heeft een knecht op kop van het peloton gezet. Mareczko, tweede in rit van gisteren, moet straks in Tortona wel afrekenen met Greipel, Gaviria en Ewan.

Nog 62 km

Het peloton trekt westwaarts, een stevige wind komt uit het zuiden. De liefhebbers bidden daarom voor waaiers omdat er een groot deel over de kale Po-vlakte wordt gereden. Zoals het er nu op lijkt, gaat dat helaas niet gebeuren.

De drie koplopers komen niet verder dan twee minuten voorsprong. Mohoric, Broett en Albanase zijn hun namen.

Nog 75 km

Hoe ziet de laatste kilometer er van de fiets uit?

Nog 84 km

De drie koplopers hebben hun voorsprong een klein beetje uit weten te bouwen. Ze hebben 2.10 minuten.

Nog 85 km

De rit van vandaag nog even in een filmpje.

Volledig scherm
Fausto Coppi

Nog 100 km

Deze etappe is een ode aan de Italiaanse wielerheld Fausto Coppi. Hij overleed op 40-jarige leeftijd in Tortone, de finishplaats van vandaag, aan malaria.

Die ziekte had hij opgelopen in Burkina Faso, een jaar eerder. Coppi was daar om voor de grap een koers te rijden. Coppi won vijf keer de Giro.

laad oudere berichten