Volledig scherm
© TDW

Gaviria wint zijn derde etappe, Dumoulin behoudt roze trui

Nabeschouwing

De Colombiaanse sprinter Fernando Gavaria won voor de derde keer in de Giro d'Italia. Hij was de snelste in een massasprint na een laaaaaange saaaaaaie rit.

Door Thijs Zonneveld

Het duurt. Het duurt. En het duurt. De twaalfde etappe van de Giro is de langste van allemaal: 234 kilometers zitten er tussen Forli en Reggio Emilia. En onderweg gebeurt er nauwelijks iets dat het vermelden waard is. Drie vluchters (Mirko Maestri, Sergey Firsanov en Marco Marcato) rijden meer dan tweehonderd kilometer voorop, met de zegen van het peloton. Daar hebben de klassementsrenners een rustige dag: de sprintersploegen controleren de kopgroep.  

Pas in de laatste tien kilometer slaat de vlam een beetje in de pan. De sprinterstreintjes strijden met elkaar voor de beste uitgangspositie. De winnaar van dat spel wordt Etixx-Quick Step: hun sprinter, Fernando Gaviria, wordt perfect afgezet. Hij kan zijn snelle benen sparen tot op honderd meter van de streep en wint zijn derde etappe voor Jakub Mareczko.  

In het interview na afloop zegt Gaviria: ,,Of ik de beste sprinter van dit peloton ben? Nee, dat is Andre Greipel. Die heeft meer overwinningen in zijn carrière. Maar ik heb in deze Giro wel de beste benen en de meeste ritzeges."  

Het roze blijft om de schouders van Tom Dumoulin. Dat zal morgen waarschijnlijk ook niet veranderen: de sprinters krijgen een nieuwe kans op weg naar Tortona. 

LIVEBLOG

 geen nieuwe berichten

Finish!

Bedankt voor het volgen. Houdt onze site in de gaten voor de analyses en interviews. Morgen zijn we terug met de 13de etappe.

Finish!

André Greipel wordt 8ste na een verkeerde keuze in de sprint. Caleb Ewan staat niet bij de eerste tien namen.

Finish!

Fernando Gaviria wint zijn derde etappe, en weer in de massasprint. Jakub Mareczko wordt nipt tweede. Sam Bennett is de derde.

Tom Dumoulin behoudt zijn roze trui.

Laatste kilometer

Bora aan kop nu met drie man. Ewan, Greipel en Gaviria zitten goed.

Nog 2 km

De klassementsrenners geven hun plek aan de sprinters. Ze zijn binnen de veilige drie kilometer. Hofland komt nu met Greipel naar voren.

Nog 5 km

Movistar doet nog een beurt aan kop waardoor Quintana veilig in de laatste 3 kilometer komt. Ook Dumoulin zit vooraan. Achter Movistar zit Bora voor de sprint.

Nog 7 km

Terwijl Maestri de laatste krachten uit zijn lijf perst, worden in het peloton de bidons weggegooid. Allemaal onnodige ballast.

Nog 11 km

Op de eerste rij van het peloton is het komen en gaan van treintjes. Niet alleen de sprinters zien zich gesteund door knechten, ook de renners van het klassement willen risico's vermijden en vooraan rijden.

Nog 13 km

Maestri denkt het alleen af te kunnen en gaat solo. Het peloton zit op 20 seconden.

Nog 20 km

De voorsprong is al onder de minuut geschoten. Lotto Soudal en Quick Step zijn hard aan het rijden in het peloton. In de laatste kilometer zijn weinig bochten, alleen op 300 meter voor de meet is het oppassen.

Nog 26 km

De voorsprong is nu nog 1.15 minuten. De Nederlandse klassementsrenners Tom Dumoulin en Bauke Mollema zijn niet in de problemen gekomen.

Nog 35 km

De voorsprong is geslonken naar 2.11 minuten. Maestri (Bardiani), Marcato (UAE Emirates) en Firsanov (Gazprom) rijden de longen uit hun lijf, maar weten dat ze kansloos tegen het ontketende peloton.

Volledig scherm
Fernando Gaviria won als enige twee ritten © TDW

Nog 49 km

De Italianen maken zich een beetje zorgen in deze 100ste Giro. Ze hebben nog geen etappe kunnen winnen. Tot nu toe hebben acht landen een ritoverwinning.
Rit 1: Lukas Pöstlberger (Oostenrijk)
Rit 2: André Greipel (Duitsland)
Rit 3: Fernando Gaviria (Colombia)
Rit 4: Jan Polanc (Slovenië)
Rit 5: Fernando Gaviria (Colimbia)
Rit 6: Silvan Dillier (Zwitserland)
Rit 7: Caleb Ewan (Australië)
Rit 8: Gorka Izagirre (Spanje)
Rit 9: Nairo Quintana (Colombia)
Rit 10: Tom Dumoulin (Nederland)
Rit 11 Omar Fraile (Spanje)

Nog 55 km

Naast Greipel, Ewan en Gaviria lijkt Sam Bennett ook te vertrouwen op zijn benen. De sprinter heeft een paar ploeggenoten van Bora op kop van het peloton gezet. De voorsprong is teruggelopen naar 3.40 minuten.

Nog 57 km

De renners rijden nu over vlakke wegen naar de finish in Reggio Emilia. De laatste tussensprint werd gewonnen door Maestri.

Nog 61 km

De voorsprong slinkt naar iets meer dan vier minuten. Nog 61 kilometer in de langste rit van deze Giro d'Italia.

Nog 81 km

Analist Michiel Elijzen beantwoordt vragen over het wielrennen. Domme vragen? Of misschien toch wel slimme vragen?

Nog 83 km

Het gat tussen het peloton en de vluchters Firsanov, Marcato en Maestri is 5.20 minuten. De rit heeft er alle schijn van uit te monden in een massasprint.

Nog 117 km

Addy Engels, ploegleider bij LottoNL-Jumbo, gaf gisteren in een interview aan dat de ploeg nog steeds Steven Kruijswijk blijft steunen. De Brabander is inmiddels gezakt naar plek 12 in het klassement. In de koers wordt hij omringd door zijn ploeggenoten.

Nog 119 km

Deze rit is niet de meest spannende van de Giro. Daarom is er tijd om te kijken naar het jongerenklassement. Bob Jungels heeft in dat klassement ruim twee minuten voorsprong op Formolo en Yates.

laad oudere berichten