Geen appel en melk meer voor Dumoulin om nieuw poepincident te voorkomen

Tom Dumoulin heeft maatregelen genomen om een nieuw poepincident zoals vorig jaar in de Giro te voorkomen. De renner van Sunweb moest vorig jaar in de roze trui de berm in voor een sanitaire stop. Dat kostte hem vorig jaar bijna de eindzege in de Ronde van Italië.

Bijna een jaar later zegt de renner te weten waar het ongemak waarschijnlijk aan lag. ,,Een aantal voedingsgroepen, zoals fructose en lactose, zijn niet voor elk mens supergoed verteerbaar. De een heeft er wat meer moeite mee dan de ander. Nou, ik waarschijnlijk iets meer'', aldus Dumoulin tegen de NOS.

Dumoulin zegt dat het probleem zich vooral voordoet op dagen dat hij een zware inspanning moet leveren. ,,Als je al aan de limiet zit qua verteren in je darmstelsel en je gooit er net op een verkeerd moment een reepje in, zoals tijdens de Giro, dan kan het rechtstreeks worden doorgeleid.''

Concreet houdt het in dat Dumoulin sommige etenswaren moet mijden op zware dagen. ,,Op een dag van een hoge calorie-inname, kun je ongezien heel veel lactose- en fructoseproducten binnenkrijgen. In een appel zit bijvoorbeeld heel veel fructose. Nou, dan kan ik beter een kiwi eten. Of bijvoorbeeld melk, daar zit heel veel lactose in. Nou, dan kan ik beter lactosevrije melk nemen of helemaal geen melk."

Volledig scherm
Tom Dumoulin viert de eindzege in de Giro. © ANP