Volledig scherm
© anp

Geen excuses meer voor fietscrossers

ARNHEM - Op weg naar de Olympische Spelen van Londen 2012 hebben de fietscrossers sinds vandaag ideale trainingsomstandigheden. Op Papendal verrees dankzij steun van NOC*NSF een kopie van de baan waarop over ruim een jaar olympische medailles te verdienen zijn. De baan ligt er zelfs eerder dan die in de Britse hoofdstad. Tal van landen hebben al geïnformeerd of ze in Nederland een trainingskamp kunnen opslaan.

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp

Het geloof dat de sportkoepel in de BMX'ers - de internationale term voor fietscrossers - stelt is groot. Een groot deel van de drie ton kostende baan werd door NOC*NSF gefinancierd. Aan de voorbereiding kan het straks niet gelegen hebben als de resultaten onverhoopt tegenvallen. ,,Maar dat geeft geen extra druk, die leggen we onszelf al genoeg op'', sprak bondscoach Bas de Bever. Waar in Peking, toen fietscross debuteerde als olympische discipline, nog top acht als doel werd gesteld, is nu een podiumplaats de missie.

Daarvoor is de baan op Papendal, vrijdag geopend in aanwezigheid van UCI-baas Pat McQuaid, een welkome aanwinst. Marcel Wintels, voorzitter van wielerbond KNWU, sprak vol trots over het initiatief en kon en passant melden in New York Pizza een geldschieter voor de jonge discipline te hebben gevonden. ,,Dit is een sport in ontwikkeling. Voor de jeugd moet het snel en flitsend.''

Snel gaat het vanaf de 9 meter hoge startheuvel, die er al stond in voorbereiding op de Spelen van Peking. Meteen na hun neergang bereiken de fietscrossers een snelheid van zo'n 60 kilometer per uur. De internationale wielrenunie UCI gaat al lang niet meer uit van het klassieke model met een startheuvel van 3 meter hoogte. De Bever: ,,Ten opzichte van Peking zijn de bochten nog wat aangepast om nog hogere snelheden te bereiken. Bij de eerste aanpassing zei ik nog: wat is dit voor flauwekul? Maar ik ben nu zeer enthousiast.''

De baan is een kopie van de olympische piste die momenteel in Londen door de UCI wordt aangelegd en biedt de Nederlandse sporters, maar ook geïnteresseerde buitenlandse concurrenten een ideale trainingssituatie. ,,Waarom zou je anderen de gelegenheid niet bieden? Bovendien maak je elkaar sterker'', zei Raymon van der Biezen, momenteel de beste Nederlandse fietscrosser. Met zijn collega's, allen inwonend op Papendal, helpt hij aan de ontwikkeling van de baan. ,,Donderdag stonden we hier nog met hark, schep en een trilplaatje. Wij verzorgen de 'finishing touch'. Zo gaat dat in deze sport.'' Eind mei is de eerste echte test. Dan zijn er op Papendal wereldbekerwedstrijden. (ANP)