Greg van Avermaet kijkt uit naar Omloop het Nieuwsblad.
Volledig scherm
Greg van Avermaet kijkt uit naar Omloop het Nieuwsblad. © BELGA

Geen Van der Poel, maar wie zijn nu de favorieten voor Omloop het Nieuwsblad?

VooruitblikVoor elke wielerklassieker van belang rijdt AD Sportwereld dit voorjaar alvast warm en zet drie wetenswaardigheden plus de favorieten op een rij. Vandaag de vooruitblik op de 75ste editie van Omloop Het Nieuwsblad van morgen.

1. De geslonken kansen van de Nederlanders

De laatste Nederlandse zege dateert uit 2011, toen Sebastian Langeveld won. Hij herstelt nog van een breuk aan zijn sleutelbeen en is er niet bij dit jaar. De kans dat Langeveld een opvolger krijgt, is de voorbije week een stuk kleiner geworden. Mathieu van der Poel meldde zich donderdag af. De revelatie van het voorjaar van 2019 heeft hoge koorts en zal daarom niet voor de eerste keer in zijn leven ‘de Omloop’ betwisten. Eerder deze week meldde Dylan van Baarle, de kasseienspecialist van Ineos, zich al af wegens ziekte.

Elf Nederlanders blijven over en rijden de wedstrijd die het klassieke voorjaar inluidt. Onder hen Niki Terpstra en Mike Teunissen, mannen die tot de favorieten worden gerekend. Maar ook bij het brede publiek onbekendere namen als Bram Welten en Mathijs Paasschens staan aan de start.

Sebastian Langeveld (Rabobank) was op 26 februari 2011 de laatste Nederlandse winnaar van Omloop Het Nieuwsblad.
Volledig scherm
Sebastian Langeveld (Rabobank) was op 26 februari 2011 de laatste Nederlandse winnaar van Omloop Het Nieuwsblad. © Cor Vos

2. Gedenkwaardige editie

Zoekt u voor de gein en wat voorpret nog eens de beelden op uit 2015. Ian Stannard, een jaar eerder nog winnaar, was opnieuw sterk maar zat volledig in de knel in een kopgroep met drie Etixx-QuickStep-mannen. Althans, zo zou je toch denken, met om hem heen niet de minsten ook: Tom Boonen, Niki Terpstra en Stijn Vandenbergh.

De Brit Stannard moest een aanval op vijf kilometer voor de streep van Boonen pareren, en meteen daarna ging Terpstra. Dit keer was het echter diens eigen ploegmaat Vandenbergh die het gat dichtte. Stannard zag het goedkeurend aan en vertrok vervolgens. Alleen Terpstra sloot nog aan, maar hij begon zijn sprint te vroeg. De stunt van Stannard, voor drie mannen van de voorjaarsformatie van Patrick Lefevre, blijft gedenkwaardig. En de zure gezichten in het QuickStep-kamp ook.

3. Coronavirus

Wout van Aert.
Volledig scherm
Wout van Aert. © photo: Cor Vos

Door het rondwarende coronavirus is het de vraag of het wielervoorjaar intact blijft. Zeker over Italiaanse koersen als Strade Bianche, Tirreno-Adriatico en Milaan-San Remo bestaat onzekerheid. Dat weten ze in het peloton ook. Dus koos bijvoorbeeld Wout van Aert eieren voor zijn geld. Hij zou volgende week in Italië na zijn lange revalidatie door de zware val in de Tour de France zijn rentree maken op de weg. Omdat die koersen nu op de tocht staan, werd bij Jumbo een plan B bedacht. Hij start vandaag in de Omloop het Nieuwsblad om zeker te zijn van wedstrijdhardheid. Omdat gisteren de laatste twee ritten van de UAE Tour werden geschrapt vanwege twee coronagevallen in de entourage van de wielerploegen zal het virus ook dit weekeinde zeker een thema zijn in het peloton.

Favorieten:

1. Greg van Avermaet
2. Dylan Teuns
3. Zdenek Stybar
4. Tim Wellens
5. Niki Terpstra

Beluister hier de nieuwste podcast In Het Wiel 

Niki Terpstra vandaag in training voor Omloop Het Nieuwsblad.
Volledig scherm
Niki Terpstra vandaag in training voor Omloop Het Nieuwsblad. © photo: Cor Vos