Volledig scherm
Iwan Spekenbrink © Photo News

Giant-renners in shock na massa-aanrijding wielerteam

De renners van Giant-Alpecin zijn in shock na het ongeluk van zaterdag. Tijdens het trainingskamp in Spanje werden de coureurs aangereden door een auto, waarna vooral Chad Haga er slecht aan toe is. De Amerikaan heeft de nacht op de intensive care doorgebracht.

Volledig scherm
De ploeg van Giant-Alpecin © afp

Warren Barguil (Frankrijk), John Degenkolb (Duitsland), Chad Haga (Verenigde Staten), Fredrik Ludvigsson (Zweden), Ramon Sinkeldam (Nederland) en Max Walscheid (Duitsland) werden allen naar het ziekenhuis gebracht. Haga ging met de traumahelikopter en is geopereerd aan diepe wonden in zijn nek en kin. Later moet hij nog onder het mes voor een operatie aan zijn oogkas.

De operatie aan zijn verwondingen is goed verlopen, liet zijn familie weten. ,,Hij is stabiel en heeft de nacht op de intensive care doorgebracht. Dat is de standaardprocedure.'' De operatie aan zijn oogkas volgt later. Eerst moet de zwelling verminderen. ,,Hij wordt mogelijk naar Nederland of Amerika gevlogen voor de operatie. Zijn verloofde zal hem bijstaan tijdens het herstel.''

Het gaat naar omstandigheden goed met Haga. ,,De CT scan liet geen inwendige schade of hersenschade zien. Hij is bij bewustzijn en reageert goed op vragen. Wel heeft hij veel kneuzingen en schaafwonden. De arts vertelde dat het een hele zware crash was: 'Hij zal nog weken pijn hebben.'''

Vinger
Ook Degenkolb is onder het mes geweest. Hij is onder verdoving geopereerd aan een snijwond in zijn bovenbeen. Daarnaast moet de Duitser geopereerd worden aan zijn arm en wordt zijn linkerwijsvinger hersteld: die lag bijna los van zijn hand.

Of Barguil, Giants kopman tijdens de laatste Tour de France, geopereerd moet worden, is nog onzeker. Hij heeft een breuk in zijn pols. Walscheid moet waarschijnlijk wel onder het mes vanwege breuken in zijn hand en scheenbeen. Ludvigsson en Sinkeldam hebben schaafwonden en blauwe plekken over hun hele lichaam.

Tijd
,,Het is een hele zware dag geweest en het team heeft tijd nodig om te herstellen. Het hele team, de renners, zowel de mannen als de vrouwen, en de complete organisatie is als een hechte familie en ik weet dat met elkaars steun we hier overheen kunnen komen. We hebben een geweldige spirit. We zijn er voor elkaar en komen hier sterker uit dan ooit.'', aldus Spekenbrink.

,,Het is een enorme klap, niet alleen voor de betrokken jongens en hun familie, maar ook voor ons hele team. Ik weet dat valpartijen voorkomen in het wielrennen, maar een zware val als deze hoort niet in sport. Ik zag de fietsen op de grond liggen, daar zijn geen woorden voor. Een hoop andere coureurs zagen de val en ze waren erg aangedaan. Ze kwamen terug naar het hotel en je kunt je wel voorstellen dat ze in shock waren.''