Girmay na historische zege: ‘Vroeger waren Afrikanen al blij als ze mee mochten doen in Europa’
Gent-WevelgemZijn telefoon kon het aantal berichtjes amper aan, zijn vrouw huilde van geluk. Als hij het al niet wist, dan werd het Biniam Girmay in de uren na Gent-Wevelgem wel duidelijk dat hij iets historisch had gepresteerd. De 21-jarige Eritreeër werd de eerste Afrikaanse winnaar van de hoog aangeschreven wielerkoers.
Zijn ploeg Intermarché-Wanty-Gobert belegde meteen voor maandag een persgesprek, een gewoonte bij Belgische wielerploegen na een groot succes. En dus vertelde Girmay in een hotel in Zedelgem ‘met een geweldig gevoel’ te zijn opgestaan. ,,We hebben geen groot feest gevierd, maar wel tijdens het eten met de ploeg een fles champagne opengetrokken. Het hele team was dolgelukkig voor mij, misschien nog wel meer dan ik. Ik heb wel duizend berichten op mijn telefoon gekregen. Ik heb nog even met mijn vrouw kunnen bellen. Ze huilde van geluk.”
Girmay finishte afgelopen herfst als tweede achter de Italiaan Filippo Baroncini in de beloftenrace op de WK wielrennen in Leuven. Hij werd de eerste zwarte Afrikaanse wielrenner die een WK-medaille veroverde, nota bene een dag nadat Rwanda de WK van 2025 toegewezen had gekregen. Hij trad daarmee in de voetsporen van landgenoot Daniel Teklehaimanot, die in 2015 naam maakte door als eerste Afrikaan de bergtrui te dragen in de Tour de France.
Girmay had kort voor dat WK in de Classic Grand Besançon Doubs zijn eerste overwinning op Europese bodem geboekt, een maand nadat hij door de Belgische ploeg Intermarché was binnengehaald. Dit seizoen was er al winst in de Trofeo Alcúdia op Mallorca en hoge noteringen in Milaan-Sanremo (twaalfde) en de E3 Classic (vijfde).
Na zijn WK-zilver was Girmay in een keer een held in zijn land, die zelfs telefoontjes ontving van vertegenwoordigers van de regering, vertelde hij afgelopen najaar aan olympics.com.,,“Ik was blij voor mijn land omdat er veel wielerliefhebbers wonen. Maar ook voor Afrika, dat net het WK toegewezen had gekregen. Het betekent dat we een mooie toekomst hebben. En als ik daar de wereldtitel pak, zal dat enorm motiverend zijn.”
Girmay heeft nog drie jaar om ernaar toe te werken. De komende jaren ziet hij al voldoende uitdagingen, met name in de Vlaamse klassiekers. ,,Ik rijd graag in België”, vertelde hij maandag. ,,Als het tenminste niet te slecht weer is. Vroeger waren wij als Afrikanen al blij als we mee mochten doen in Europa, maar nu komt er een tijd dat we willen winnen. Maar nu keer ik eerst terug naar Eritrea. Er zal wel wat volk op het vliegveld zijn, denk ik.”
Bekijk hier onze sportvideo's:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
-
PREMIUM2
Column Thijs Zonneveld | Serie op Netflix is een aaneenschakeling van wielerclichés
Na series over de Formule 1, voetbal, basketbal, tennis en golf neemt Netflix nu ook een kijkje in het wielerpeloton. Columnist Thijs Zonneveld heeft een dubbel gevoel na het bekijken van de eerste afleveringen. ,,Maar ik besef ook wel dat ik niet de doelgroep ben.” -
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige. -
PREMIUMMet video
Gravelrace Unbound eindigt in drama voor Thijs Zonneveld: ‘Mijn knie ziet eruit als een vulkaankrater’
Gisteren werd in hartje Kansas Unbound verreden, de grootste gravelkoers ter wereld. Een overlevingstocht van 300 kilometer. Maar de koers van onze verslaggever en columnist Thijs Zonneveld eindigde veel te vroeg, na een salto in een rotsachtige afdaling. -
PREMIUM18
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen.
-
met video
Pech deert Primoz Roglic niet: kopman Jumbo-Visma rijdt Geraint Thomas uit roze in zinderende klimtijdrit en gaat Giro d’Italia winnen
-
-
-
Belgische wielrenner Julian Mertens ontwaakt uit kunstmatige coma na ongeluk tijdens training
De Belgische wielrenner Julian Mertens is ontwaakt uit een kunstmatige coma, schrijft zijn wielerploeg Bingoal WB. Ook is kunstmatige beademing niet meer nodig voor de 25-jarige renner die woensdag betrokken raakte bij een ongeluk tijdens de training. -
Belgische wielrenster Shari Bossuyt na positieve test: ‘Heb nooit bewust gebruikt’
De Belgische wielrenster Shari Bossuyt heeft maandagochtend tijdens een persconferentie in Zwevegem voor het eerst gereageerd op haar positieve dopingtest. Bossuyt testte positief na haar ritzege in de derde etappe van de Ronde van Normandië in maart. In haar urine werden sporen van letrozole metabolite gevonden. Haar team Canyon/SRAM Racing zette haar voorlopig op non-actief.