Volledig scherm
© anp

Gokbedrijf Unibet onder voorwaarden hoofdsponsor KNWU

Enkele maanden lang spraken de partijen met elkaar, maar nu is er een akkoord. De KNWU heeft in online kansspelaanbieder Unibet een nieuwe hoofdsponsor gevonden voor de komende jaren. De voorlopige deal, ter waarde van 7 miljoen euro, wordt deze ochtend gepresenteerd in de Haagse Nieuwspoort, naast de Tweede Kamer.

Dat is niet voor niets. Er zitten namelijk nogal wat politieke haken en ogen aan de overeenkomst tussen Unibet en de KNWU, zo blijkt uit contact met verschillende betrokkenen. Over vier maanden gaat een nieuwe wet over online gokken in werking. In die wet wordt onder meer bepaald welk belastingtarief zal gelden voor online aanbieders. In het voorstel dat er nu ligt is dat vastgesteld op 29 procent - een percentage dat hoger ligt dan in vrijwel alle andere Europese landen.

Als dat zo blijft zal Unibet níet instappen als hoofdsponsor van de KNWU: de deal met de wielerunie is gebaseerd op een belastingpercentage van 20 procent én de voorwaarde dat Unibet daadwerkelijk een licentie krijgt om in Nederland online kansspelen aan te bieden. Want volgens Unibet is het met een percentage van 29 procent en de dunne winstmarges in de sector niet mogelijk om ook nog geld vrij te maken voor sponsordeals waarvan de Nederlandse sport profiteert.  

Loopgravenoorlog 
Daarmee zetten Unibet en de KNWU de verhoudingen op scherp. In de loopgravenoorlog die de afgelopen jaren achter de schermen werd uitgevochten was een van de belangrijkste vragen of en hoeveel buitenlandse online aanbieders aan de Nederlandse sport zouden bijdragen. En of ze niet alleen maar een marktaandeel zouden kapen van de Nederlandse Lotto, die een deel van de winst afdraagt - al is het ieder jaar een beetje minder - aan de Nederlandse sport.  

Met deze sponsordeal geeft Unibet een antwoord op de vraag óf online aanbieders bereid zijn om te investeren in de Nederlandse sport. Maar de deal is nog lang niet rond. Hoe gaat de Lotto - die jaarlijks meer een miljoen aan de KNWU afdraagt - om met het nieuws dat een andere kansspelaanbieder hoofdsponsor wordt van diezelfde KNWU? En wat doen de politieke partijen met het kansspelbelastingstarief van 29 procent nu er een enorme druk op is gezet?