Havik verslaat Van Emden en is Nederlands kampioen Wattmeister

Piotr Havik heeft zich gekroond tot de eerste Nederlands kampioen Wattmeister. De renner van BEAT Cycling troefde in een spannende strijd op het Deltapark van Neeltje Jans, Jos van Emden en Taco van der Hoorn af.

Door Thijs Zonneveld

Tien mannen, tien hometrainers. Dat is de basis van de wedstrijd die vanavond in Zeeland werd gehouden. Ze trappen een virtuele berg op; iedere drie minuten wordt de weerstand verhoogd. Wie het langst kan blijven trappen, wint.

Virtueel wielrennen is de laatste jaren in opkomst. Via apps als Zwift kun je in je schuurtje koersen tegen renners van over de hele wereld; de Wattmeistervariant is serieuzer. Het is in feite afgeleid van de inspanningstests die wielrenners al decennia lang uitvoeren in laboratoria. Het gaat niet om stuurmanskunst of tactisch inzicht, maar simpelweg om wie het hardst kan fietsen en wie het meeste pijn kan lijden.

Wie doen er mee?

Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Koen Suyk

Er komt meer bij kijken dan lompe kracht. Wattmeister gaat uit, net als bij het beklimmen van bergen in het echt, van Watts per kilo lichaamsgewicht. Het is iets voor klimmers en tijdrijders.

Het concept werd de afgelopen twee jaar verreden als wedstrijd bij renners in de nationale Topcompetitie. De prijs voor de winnaar was toen een stagecontract bij WorldTour-ploeg Katusha. Havik won vorig jaar al de competitie en is nu dus officieel Nederlands Kampioen Wattmeister onder auspiciën van de KNWU.

Onder de tien deelnemers vandaag waren Van Emden (Lotto-Jumbo), Taco van der Hoorn, Brian van Goethem, Martijn Budding en Elmar Reinders (Roompot), het vlieggewicht Kenny Nijssen, lokale favoriet Eloy Raas en Paralympische Kampioen Daniel Abraham (BEAT Cycling). Bram Tankink rijdt op de hometrainer in Zeeland zijn laatste wedstrijd.

Volledig scherm
Bram Tankink rijdt zijn laatste wedstrijd. © Pro Shots