Volledig scherm
© anp

'Hein Verbruggen zei: Ik bepaal wie er positief is'

UpdateOoit was hij onze grote bestuurder in de wielerwereld en bij het Internationaal Olympisch Comité, maar Hein Verbruggen komt steeds meer onder vuur te liggen.

 
Jij hebt een probleem, jongen. Zulke renners als jij kan ik maken of breken. Ik bepaal wie er positief is. Ik weet drommels goed wat er aan de hand is bij PDM.
Hein Verbruggen tegen Peter Stevenhaagen in 1988
Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© AP

Nadat Lance Armstrong de 72-jarige Brabander afgelopen weekend al ervan beschuldigde dat hij in zijn tijd als UCI-baas positieve dopingtests van wielrenners verdoezelde, doen meer ex-wielrenners en insiders vandaag een boekje open tegenover het AD.

Verbruggen manipuleerde meer dan eens de controle op doping, stellen ze in een reconstructie van de Verbruggen-jaren van het wielrennen, waarin regels er waren om te worden gebroken of gebogen, zoals te lezen is in onderstaand voorbeeld.

Het gebeurt in de Ronde van Zwitserland van 1988. Peter Stevenhaagen, net 23 en renner van de Nederlandse PDM-ploeg, heeft in een interview gezegd dat het wielrennen slecht wordt geleid. Dat de tv-rechten ook met de ploegen zouden moeten worden gedeeld, dat er geld terug moest in de sport. Achteraf had hij dat misschien beter niet kunnen zeggen. Twee dagen na het interview stapt Hein Verbruggen bij hem in de lift.

Volgens Stevenhaagen begint Verbruggen een gesprek dat als volgt verloopt:
Verbruggen: 'Jij hebt een probleem, jongen. Zulke renners als jij kan ik maken of breken. Ik bepaal wie er positief is. Ik weet drommels goed wat er aan de hand is bij PDM.'
Stevenhaagen: 'Als je me dat flikt, dan trek ik je mee.'
Verbruggen: 'Ga je gang maar. Komt er weer een stukje in de krant van een renner die iedereen beschuldigt - weer zo'n ongeloofwaardige stakker.'

In een reactie in de krant zegt Verbruggen dat hij nooit met Stevenhaagen over doping heeft gesproken en ontkent ook de andere beschuldigingen.

In AD Sportwereld zegt ook oud-renner Peter Winnen dat ploegleiders als Walter Godefroot tevergeefs bij de UCI aan de bel hebben getrokken over het gebruik van epo in het peloton. 'Maar daar is niets mee gedaan', aldus Winnen.

Dat gold ook voor oud-coureur Edwig van Hooydonck. 'Nadat ik was gestopt, heb ik een gesprek met Hein Verbruggen verteld wat er speelde: dat epo sinds het begin van de jaren '90 in opmars was. Hij zei dat ik overdreef.'

Volgens Italiaanse media zou Verbruggen in 1999 ook hebben gedreigd de ploeg Mapei uit het peloton te verbannen. Verbruggen zou dit hebben gedaan nadat de oud-teambaas zijn twijfels had uitgesproken of het nog wel mogelijk was 'schoon' een goed klassement in een grote ronde te rijden.

Lees voor de volledige reconstructie vandaag AD Sportwereld.

Volledig scherm
© AP