Volledig scherm
Hennie Kuiper met links de gehurkte man. ©

Hennie Kuiper zoekt ‘de gehurkte man’ voor fotoboek

Het moment kostte hem bijna de winst. 34 jaar na Parijs-Roubaix zoekt Hennie Kuiper de man voor wie hij moest uitwijken. Voor een fotoboek. 

Quote

Hij zat gehurkt, ik moest voor hem uitwijken.

Hennie Kuiper

,,We weten alleen dat hij een bril draagt”, zegt de 68-jarige Denekamper over het enige stukje beeldmateriaal. ,,En er staat een rode tas”, vult zoon Bjorn aan. ,,Dat moment staat bij iedereen op het netvlies gebrand.”

Samen met journalisten Joop Holthausen en Jacob Bergsma werkt Bjorn Kuiper aan een 400 pagina’s tellend fotoboek over de imposante wielercarrière van Hennie kuiper. ‘Kampioen Wilskracht’, is de werktitel. In november volgt de eerste druk.

Parijs-Roubaix in 1983, hét moment van glorie voor Kuiper, staat centraal. Maar daarin ontbreekt nog één verhaal: de man die in de weg stond om foto's te maken. Het enige wat de samenstellers hebben is een wazig beeld, geknipt uit videobeelden. ,,Hennie is daarna nog een paar meter doorgefietst, waardoor die man verder op geen foto te zien is”, vertelt Bjorn.

Quote

Hij was aan het fotograferen, misschien heeft hij ook wel foto’s.

Bjorn Kuiper

,,Waarschijnlijk is het een Fransman, misschien een Belg. De kans dat het een Nederlander is, acht ik klein”, zegt Hennie Kuiper. Hoewel er geen woorden volgden bij het voorval, herinnert hij zich het moment nog glashelder. ,,Hij zat gehurkt, ik moest voor hem uitwijken, waardoor ik mijn tube op m’n achterwiel verloor. Gelukkig had ik genoeg voorsprong, dus ik heb de wedstrijd nog gewonnen.’’

Miljoenen Nederlanders zaten die dag gekluisterd voor de televisie. Zij zagen Kuiper een glorieuze zege boeken. Een prestatie waar hij nog vaak aan wordt herinnerd. ,,En ook aan de man die in de weg stond”, zegt Kuiper. ,,Mensen zeggen weleens dat ze me nog zo voor zich zien, met dat wiel in m’n handen. Maar dat klopt niet. Ik stond er met m’n fiets, kreeg het wiel er niet af en ben vervolgens snel op een reservefiets gesprongen.”

De gehurkte man mag niet ontbreken in het boek. Daarom is Bjorn een zoektocht gestart. ,,Hij was aan het fotograferen, misschien heeft hij ook wel foto’s”, zegt de zoon van de befaamde Twentse coureur. ,,Het zou geweldig zijn als we hem te spreken krijgen, hij zijn verhaal kan doen.”

Tips? Stuur een bericht naar info@kampioenwilskracht.nl.