Volledig scherm
Wolfsen en Prud'homme op een terras deze zomer © Marnix Schmidt

Hoe Utrecht in 1 minuut de Tourstart versierde

Utrecht krijgt na bijna 12 jaar lobbyen de start van de Tour de France in 2015. Terwijl vorig jaar de wielersport door dopingonthullingen in het verdomhoekje belandde, pakte burgemeester Wolfsen wéér de trein naar Parijs om Tourdirecteur Prudhomme te vertellen dat Utrecht nog vierkant achter het evenement staat. Die loyaliteit is nu beloond.

Het duurt hooguit 1 minuut, het gesprekje tussen Christian Prudhomme en Aleid Wolfsen tijdens de presentatie van de honderdste Tour de France vorig jaar oktober in Parijs. Wolfsen zit met drieduizend genodigden in de zaal, ziet Prudhomme heel even alleen op het podium staan en grijpt zijn kans. De burgemeester beent naar voren, steekt zijn hand uit naar Prudhomme en vertelt hem dat Utrecht nog steeds wielergek is.

'Dat gebaar is goud waard geweest,' zegt wielerjournalist Jeroen Wielaert in het AD. 'Net op het moment dat de Rabobank afhaakte en de wielersport het loodzwaar had, liet Utrecht zien er weer te staan. Dat voelde als een omarming.' Burgemeester Wolfsen en wielerfanaat Wielaert vallen elkaar vrijdagmorgen in het stadhuis dan ook in de armen. 'We hebben hem, Aleid. Hij is binnen,' juicht Wielaert, die 12 jaar geleden aan de wieg stond van de Tourlobby.

In januari 2002 wordt het idee geboren in het Utrechtse café De Vooghel. Wielaert en een vriend mijmeren op een regenachtige avond over hun wens de Tourstart naar Utrecht te halen. 'Groningen had net de start van de Giro binnengehaald,' blikt Wielaert terug. 'Dan moet Utrecht toch minstens de Tourstart binnen kunnen halen? 'Achter op twee bierviltjes schetst Wielaert wat nodig en mogelijk is om de Tour naar Utrecht te halen. Utrecht zet zijn kaarten op 2009 of 2010. In juli 2002 start de Utrechtse Tourlobby.

Oude binnenstad
Een Utrechtse delegatie schudt Tourbaas Jean-Marie Leblanc de hand bij de start van de Tour de France in Parijs. Er volgen de komende 11 jaren nog vele van dergelijke lobbytripjes. Utrecht raakt niet in paniek als een jaar later ook Rotterdam zich meldt voor de Tourstart, want met de oude binnenstad heeft de Domstad een ijzersterke troef in handen, spreekt de Utrechtse lobby vol vertrouwen. Om geld te genereren voor de organisatie wordt in 2006 in Utrecht het bedrijfsleven gemobiliseerd. Rabobank, met een wielerploeg in de Tour en het hoofdkantoor in Utrecht, is het uithangbord van deze het Business Peloton Utrecht (BPU). De wielerbond (KNWU) en de staatssecretaris van Sport zeggen hun steun toe voor de Utrechtse kandidatuur in 2009. Echter, niet Utrecht, maar Monaco krijgt in 2009 de Tourstart.

Nog steeds geen paniek in Utrecht, want 2010 is ook een prima optie. De gemeente heeft inmiddels de economische effecten van de Tourstart berekend. Het kan Utrecht in het gunstigste geval 22 miljoen euro opleveren en tijdelijk 240 tot 350 banen bezorgen. De nieuwe Tourdirecteur Christian Prudhomme bezoekt in november 2007 Utrecht en is onder de indruk als uit het carillon van de Dom drie maal achtereen de Marseillaise, het Franse volkslied, klinkt.De concurrentie met Rotterdam is serieus, maar de onaangekondigde komst van Jean-Louis Pages naar Utrecht doet alle twijfel verdwijnen. De Fransman komt namens de Tourorganisatie het parkoers inspecteren waarop Utrecht de proloog wil laten rijden. Het kan niet meer misgaan.

Rotterdam
Maar twee maanden later spat de droom uiteen. Rotterdam krijgt de start van Tour de France in 2010. Ongeloof en woede vechten om voorrang. De Tourdirectie is gevallen voor het verhaal van duurzaamheid en schone lucht waarmee Rotterdam campagne voerde. Ordinair jatwerk, schampert Wielaert.

Utrecht likt zijn wonden, maar krabbelt overeind als Prudhomme de aangeslagen Wielaert en burgemeester Wolfsen vraagt om toch vooral door te gaan met de lobby. In 2014, 2015 of 2016 moet het nu gebeuren. Ondertussen raakt de wielersport in opspraak door het ene na het andere dopingschandaal dat wordt opgebiecht.In oktober 2012 maakt de Rabobank bekend de sponsoring van de profwielersport te staken. De bank wil niet in één adem worden genoemd met doping. Ook trekt de bank zich terug als sponsor van de Utrechtse Tourstart. Daarmee verliest het evenement meteen een van de belangrijkste geldschieters.

Terras
Bekend is dan dat de Tourstart Utrecht 10 miljoen kost. De helft betaalt de gemeente, het andere deel moeten sponsors bijeen brengen. De Tourorganisatie zelf toucheert 4 miljoen euro van Utrecht.Overvolle terrassenPrudhomme bezoekt de stad deze zomer in het geheim en is niet alleen onder de indruk van Utrechts trouw aan de Tour, maar ook van de vele fietsende jonge mensen en de overvolle terrassen in de stad. Op het terras van het chique Grandhotel Karel V klinken Wolfsen en Prudhomme op de goede afloop.

Het Engelse Leeds krijgt de Tourstart van 2014, maar dat is juist gunstig zegt Wielaert. 'Want wij hebben een voorkeur voor 2015 of 2016.' Uit geheime stukken die bij deze krant belanden, blijkt dat Utrecht de Tour in 2015 niet meer kan ontgaan. Burgemeester Wolfsen blijft voor de vorm nog even ontkennen dat er nog niets zeker is, maar donderdag 7 november krijgt hij het verlossende telefoontje van Prudhomme. Wolfsen mag het nieuws de volgende dag bekendmaken. De financiën zijn rond. Utrecht krijgt na bijna 12 jaar loon naar werken.