Volledig scherm
Kersvers Europees kampioen Jeffrey Hoogland (rechts) en Harrie Lavreysen (links) poseren met hun EK-medailles. © EPA

Hoogland en Lavreysen klasse apart: ‘We tillen sprint naar hoger niveau’

EK baanwielrennenSprinter Jeffrey Hoogland besliste de onderlinge strijd met Harrie Lavreysen op de EK baanwielrennen in Apeldoorn in zijn voordeel. Het was de derde keer dat hij het dit jaar in een belangrijke finale opnam tegen zijn teamgenoot en trainingsmaatje. Twee van de drie keer won hij, maar Lavreysen rijdt in de regenboogtrui van de wereldkampioen.

,,Ik heb laten zien dat ik die regenboogtrui zeker ook waardig ben", zei Hoogland na zijn zege. Het voelde volgens de Europees kampioen wel als revanche voor die verloren finale op de WK, maar ‘dit is nog steeds geen wereldtitel’.

Hoogland en Lavreysen zijn momenteel een klasse apart op de sprint. ,,Voor de finale zeiden we tegen elkaar, dit is waar het om gaat. Nu begint eigenlijk wat wij willen doen, waar wij staan. In die eerste rondes kun je daarom alleen verliezen en dat is best moeilijk.”

Volledig scherm
© Cor Vos

Gokken

Hoogland liet in de kwartfinale in een rit het initiatief aan de Fransman Rayan Helal en verloor een sprint. Beter kan hij zelf het initiatief nemen, zoals hij ook deed in de finale. ,,Omdat ik zo'n goede punch heb, moet ik de race eigenlijk beslissen voordat we bij de finish zijn. Ik denk dat je met ons nieuwe sprinten niet meer kan gokken op de laatste bocht. De topsnelheden liggen zo hoog dat je er niet meer omheen komt. Dat zag je ook in de eerste rit in de finale bij Harrie.”

Op het niveau waarop de twee Nederlanders sprinten, komt volgens Hoogland ook steeds minder ruimte voor tactiek. ,,Als je de beslissing neemt om te gaan en je kunt het lang volhouden heb je echt een goed voordeel. Ik ben ook het best als ik het initiatief neem.”

De reactie van Hoogland en Lavreysen na hun gouden plak op de teamsprint:

Volledig scherm
© ANP
  1. Alaphilippe krijgt Velo d’Or: prijs voor wielrenner van het jaar
    Mathieu van der Poel 4e

    Alaphilip­pe krijgt Velo d’Or: prijs voor wielrenner van het jaar

    De Franse wielrenner Julian Alaphilippe heeft zondag de Vélo d’Or gewonnen, de prijs die jaarlijks de beste wielrenner van het jaar ten deel valt. Hij won de verkiezing voor de Colombiaanse Tourwinnaar Egan Bernal en de Sloveense Vueltawinnaar Primoz Roglic. Mathieu van der Poel eindigde als vierde en Annemiek van Vleuten, de enige vrouw onder de twaalf genomineerden, werd vijfde in de verkiezing.