Volledig scherm
© AFP

'Ik verlies hier de Giro'

Steven Kruijswijk verloor door een val tegen een sneeuwmuur in de afdaling van de Col d'Agnel zijn roze leiderstrui in de Giro. Esteban Chaves nam de trui over van de Nederlander. ,,Ik ben mentaal gebroken. Ik verlies hier de Giro. Ik heb alles verkloot'', aldus Kruijswijk tegen de NOS.

Volledig scherm
© Photo News

Op de beklimming van de Agnel kon Kruijswijk ogenschijnlijk makkelijk concurrenten Chaves en Vincenzo Nibali volgen. In de afdaling ging het echter compleet mis toen de leider in het klassement een bocht miste en tegen een enorme sneeuwmuur knalde. ,,Ik maakte een stuurfout'', aldus Kruijswijk. Na de val verloor hij zijn naaste belagers uit het oog en verloor de Brabander steeds meer tijd. ,,Ik was de aansluiting kwijt en wist dat het voorbij was.''

In het klassement staat Kruijswijk nu op 1 minuut en 5 seconden van nieuwe leider Chaves. Nibali, winnaar van de voor Kruijswijk dramatisch verlopen etappe, staat op 44 tellen van de Colombiaan.

Zaterdag is de laatste bergrit in deze Giro, maar Kruijswijk gaf aan nog last te hebben van zijn val. ,,Op zich viel de schade nog wel mee, maar ik kon echt niet verder rijden met die fiets. Daardoor verloor ik de aansluiting. Ik wist dat ik een voorsprong in het klassement had en probeerde alles te blijven geven, maar mijn lichaam deed overal pijn. Ik voelde alles: mijn rug, mijn ribben. Mijn moraal was gebroken, dan is het gewoon voorbij.''

Premier
Minister-president Mark Rutte zei vrijdag in EenVandaag te hopen dat Kruijswijk doorzet en wenste hem het beste. Het zou zo 'stoer zijn en verdiend' als hij toch nog weet te winnen, aldus de minister-president.

Volledig scherm
© AP