Volledig scherm
Sosa in de afgelopen Giro d‘Italia. © BSR Agency

Ineos-talent Sosa wint zware bergrit in Route d’Occitanie, Valverde blijft leider

Ivan Sosa heeft de derde etappe, de Koninginnenrit, in de Route d’Occitanie gewonnen. Het 21-jarige klimtalent van Team Ineos won de lastige bergrit met aankomst op Hospice de France. Wereldkampioen Alejandro Valverde wist zijn leiderstrui te behouden met nog één etappe te gaan.

Op de slotklim reden Pavel Sivakov (Team Ineos), Nans Peters (AG2R) en Óscar Rodríguez (Euskadi-Murias) lange tijd voor de groep met favorieten uit. Door het werk van EF Education First (voor Rigoberto Urán) en Movistar (voor Valverde) werd Rodríguez als laatste van het drietal op zo'n twee kilometer van de finish gegrepen.

Het was vervolgens Ivan Sosa (Ineos) die voor de aanval koos op de slotklim van bijna elf kilometer. Hij kreeg vervolgens gezelschap van Urán en Valverde. Het 21-jarige Colombiaanse talent wist zijn ervaren concurrenten echter af te houden na 173 kilometer en won de etappe, voor Valverde en Urán. Valverde blijft leider in het klassement van de rittenkoers die hij ook vorig jaar wist te winnen.

Zondag wacht de slotrit: een etappe van 154,8 kilometer over glooiend terrein. In het algemeen klassement heeft Valverde acht seconden voorsprong op Sosa en zeventien seconden op Urán.

Volledig scherm
Alejandro Valverde op archiefbeeld/ © BSR Agency
  1. Britse baanploeg niet in paniek door Nederlands succes: ‘Alleen de Spelen tellen’

    Britse baanploeg niet in paniek door Nederlands succes: ‘Alleen de Spelen tellen’

    Bij de Britse baanploeg, al jaren toonaangevend op de Olympische Spelen, is nog geen sprake van paniek na al het Nederlandse succes bij de afgelopen Europese kampioenschappen. Net als bij de voorgaande twee WK’s was Nederland dit EK (vijf keer goud, vier keer zilver en vier keer brons) de grote winnaar van het toernooi. ,,Indrukwekkend. Dit EK en ook de laatste jaren al,’’ zegt Iain Dyer, hoofdcoach van de Britse baanploeg. ,,Maar de vraag is: is Nederland er ook klaar voor op de dag dat het er echt om gaat: op de Olympische Spelen.’’