Volledig scherm
© epa

Italiaan Ratto bekroont fraaie solo in Vuelta

UpdateWielrenner Daniele Ratto heeft zaterdag de 14e etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De 23-jarige Italiaan van Cannondale bekroonde een indrukwekkende solo door barre weersomstandigheden op de Collade de la Gallina in Andorra en boekte zo de grootste overwinning uit zijn carrière.

Volledig scherm
© epa
Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© afp

Ratto was de sterkste van een kopgroep, waar aanvankelijk ook Graeme Brown en Luis Léon Sanchez van Belkin deel van uitmaakten. De Spanjaard kwam ten val in een afdaling en gaf even later met onderkoelingsverschijnselen op. Ratto liet later ook wereldkampioen Philippe Gilbert achter en behield in de laatste 40 kilometer voldoende marge om de klassementsrenners op de slotklim achter zich te houden.

Van die kopmannen toonden klassementsleider Vincenzo Nibali en tweevoudig etappewinnaar Chris Horner zich, op geruime achterstand, de sterksten. De Italiaan was iets eerder bij de aankomst en breidde zijn voorsprong op de nieuwe nummer 2 van het klassement dankzij de bonificatieseconden nog wat uit. Alejandro Valverde loste in een afdaling uit het peloton, maar kwam in de slotfase terug en behield zijn derde plaats. Nicolas Roche zakte van de tweede naar de zesde positie, Bauke Mollema van Belkin verloor bijna een half uur.

Behoudens Sanchez eiste het slechte weer nog meer slachtoffers. Ook onder anderen Ratto's ploeggenoot Ivan Basso, de nummer 7 van het klassement, en Jelle Vanendert gaven wegens de kou op. Namens Vacansoleil-DCM stapten Wout Poels en Lieuwe Westra af.

Volledig scherm
© epa