Volledig scherm
Fabio Jakobsen komt juichend over de finish. © photo: Cor Vos

Jakobsen wint sprint in eerste etappe Ronde van de Algarve

Fabio Jakobsen heeft in de openingsetappe van de Ronde van de Algarve zijn eerste seizoenszege gepakt. De Nederlander van Deceuninck - Quick-Step sprintte in Lagos naar de zege na bijna 200 kilometer, nadat het peloton sterk was uitgedund na een valpartij op zo’n 7 kilometer van de streep.

Een enorme valpartij op 7 kilometer van de finish zorgde ervoor dat de Nederlandse hoop op ritwinst, Dylan Groenewegen, niet kon meesprinten in finishplaats Lagos. Onder andere Jasper Stuyven en Dylan van Baarle gingen ook tegen de grond op de Portugese wegen. In de ontsierde massasprint nam Deceuninck - Quick-Step het initiatief voor sprinter Fabio Jakobsen en de 22-jarige sprinter uit Heukelum maakte het vervolgens met overtuiging af, voor Arnaud Démare en Pascal Ackermann. Jakobsen is door zijn ritzege ook direct de eerste leider in de vijfdaagse Portugese rittenkoers. 

,,We zijn hier op trainingskamp geweest en toen hebben we deze rit goed verkend”, vertelde de Nederlandse ritwinnaar. ,,Cruciaal was het laatste klimmetje, maar daar ben ik goed overheen geloodst. Ik werd ideaal in stelling gebracht voor de sprint. De ploeg startte met drie doelen: een goed klassement met Enric Mas, een ritzege voor mij en vrijdag een goede tijdrit. Dit geeft ons veel vertrouwen.”

Dylan Groenewegen kon zich niet met de sprint bemoeien. De Amsterdammer van Jumbo-Visma werd opgehouden door een valpartij zo’n zeven kilometer voor de finish. Groenewegen schreef vorig jaar de eerste etappe van de Ronde van de Algarve op zijn naam. Hij vierde vorige week zondag zijn eerste zege van het seizoen. Groenewegen won de slotetappe van de Ronde van Valencia door in de sprint de Noor Alexander Kristoff en de Italiaan Matteo Trentin achter zich te houden.

De Ronde van de Algarve eindigt zondag met een vijfde etappe van 173 kilometer van Faro naar Malhão.

Volledig scherm
© photo: Cor Vos