Volledig scherm
PREMIUM
© Hollandse Hoogte

Jan Janssen: Ik wil uitvliegen, maar zit thuis gevangen

Vorige week keek een kwieke Jan Janssen (79) op straat nog mooie vrouwen na, nu is hij plotseling ‘oud’ en behoort de Tourwinnaar van 1968 tot de risicogroep. ,,Iedereen, ook ik, zal een behoorlijke pas op de plaats moeten maken.”

Door Pim Bijl

Jan Janssen wordt moe van stilzitten. Van niets doen. Altijd gehad trouwens, dus altijd bezig. Zijn gevoel zegt dan ook: naar buiten, onder de mensen zijn, afspraken maken. Maar hij doet het niet. ,,Ik word bestookt met berichten van mijn kinderen: papa en mama, blijf binnen. Ja, ik luister. Ik ben nogal laconiek van aard, maar ik houd de regels in acht. Ik bracht nog fietsen naar Vlissingen en Gorinchem. Maar ik zette ze neer en zei: alsjeblieft, daar staan ze. Geen praatje, geen kopje koffie. Niets.”

Hij, geboren op 19 mei 1940, beseft dat hij tot de meest kwetsbare generatie behoort in deze coronapandemie. ,,We zijn natuurlijk een ­risicogroep geworden. Iedereen doet voorzichtig en dat moet ook Jan Janssen doen. Dan mag je de Tour de France hebben gewonnen, maar dat wil niet zeggen dat je dat virus dan niet krijgt.”

  1. Van der Poel hoopt dit jaar nog Tour te kunnen rijden: ‘Sta ik zeker voor open’

    Van der Poel hoopt dit jaar nog Tour te kunnen rijden: ‘Sta ik zeker voor open’

    Mathieu van der Poel mikte voor zijn debuut in een grote wielerronde op het jaar 2021. Door het uitstel van onder meer de Olympische Spelen van Tokio 2020 vanwege de mondiale uitbraak van het coronavirus kijkt de Nederlandse coureur inmiddels anders tegen zijn planning aan. Deelname aan de Tour de France is dit jaar ineens een optie, mits het jaarlijkse wielerspektakel komende zomer toch doorgang kan vinden en zijn ploeg Alpecin-Fenix een wildcard kan bemachtigen.