Dylan van Baarle.
Volledig scherm
Dylan van Baarle. © photo: Cor Vos

Jarige Van Baarle krijgt drop, ontbijtkoek én zijn favoriete sambal

28ste verjaardagEr hingen vanochtend geen slingers in het appartement van wielrenner Dylan van Baarle. De Nederlander in dienst van Team Ineos leeft sinds de uitbraak van het coronavirus een sober bestaan in zijn woonplaats Monaco. Daar kwam ook op zijn 28ste verjaardag geen verandering in.

Al om half zeven werd Dylan van Baarle vanochtend wakker. Nog voordat de wekker was gegaan. Maar spanning voor zijn 28ste verjaardag was niet wat hij voelde toen hij opstond. ,,Ik heb mijn standaard ochtendritueel gevolgd en ben de fiets op gegaan”, vertelt hij. Het is, met alle coronamaatregelen, in Nederland al niet eenvoudig om uitgebreid je verjaardag te vieren, laat staan als je helemaal alleen in Monaco bivakkeert. Dat is de situatie waarin Van Baarle zit. Tot zo’n tien dagen geleden mocht hij het Vorstendom niet uit en zag hij wekenlang helemaal niemand.

Van Baarle in het shirt van zijn werkgever Team Ineos.
Volledig scherm
Van Baarle in het shirt van zijn werkgever Team Ineos. © photo: Cor Vos

Wat dat aangaat gaf de Franse president Emmanuel Macron hem eind april een vervroegd verjaardagscadeau, toen hij een versoepeling van de maatregelen aankondigde. Sinds de grens tussen Monaco en Frankrijk weer open is en er ook weer buiten gefietst mag worden, is Van Baarle verlost van de eindeloze uren op zijn hometrainer en werd hij vandaag prompt in ‘real life’ gefeliciteerd. ,,Er stond een pittige training op het programma met lange krachtblokken en wat kort, intensief werk. Een gedeelte van de training heb ik, op gepaste afstand, samen met mijn Italiaanse ploeggenoot Salvatore Puccio gedaan. Dat deden we zo, omdat het dan makkelijker was voor onze performance coach Leigh Bryan om ons te begeleiden en bidons aan te geven. Salvatore en Leigh wisten dat ik jarig ben en hebben me gefeliciteerd, maar niet voor me gezongen.”

Dat deed zijn moeder Renate de Haas via FaceTime wel. Zij had hem bovendien een pakket toegestuurd met Hollandse lekkernijen. ,,Die heb ik vanochtend opengemaakt. Er zat drop in, ontbijtkoek, mijn favoriete sambal, dingen die ik hier niet kan krijgen. Eens in de zoveel tijd vraag ik aan mijn moeder of ze daar wat van op wil sturen en nu had ze wat extra opgestuurd. Zo had ik toch nog een beetje het gevoel dat ik jarig ben.”

Quote

Salvatore en Leigh wisten dat ik jarig ben en hebben me gefelici­teerd, maar niet voor me gezongen

Dylan van Baarle, Wielrenner Team Ineos

Zelf heeft Van Baarle daar weinig energie in gestoken. Voordat hij de weg weer op kon bakte hij af en toe een brownie of bananenbrood voor zichzelf om de tijd te doden, maar zijn verjaardag was geen reden om dat nog eens te doen. ,,Ik trek vanavond wel een goede fles wijn open, maar ik heb geen taart gehaald. Vooral omdat ik hem dan helemaal alleen moet opeten.”