Volledig scherm
Jumbo-Visma toont nieuwe tenue © Jumbo-Visma

Jumbo-Visma met Dumoulin, Kruijswijk én Roglic naar Tour de France

Tom Dumoulin rijdt de Tour. Primoz Roglic rijdt de Tour. En Steven Kruijswijk ook. Het mag duidelijk zijn: Jumbo-Visma wil de Tour winnen. De ploeg denkt met drie kopmannen aan de start de grootste kans te hebben.

Quote

We hebben zo’n sterke ploeg nodig wil je de Tour überhaupt winnen

Steven Kruijswijk

Door Pim Bijl

Een start in de Giro is nooit echt een concrete optie voor Tom Dumoulin geweest. ,,Ook ik ga naar de Tour”, zei hij op de ploegenpresentatie van Jumbo-Visma in Amsterdam. De nieuwkomer voegt zich bij Primoz Roglic (winnaar van de Vuelta) en Steven Kruijswijk (de nummer 3 van de Tour vorig jaar) met het gezamenlijke doel om de eindzege in de grootste wielerwedstrijd ter wereld binnen te halen.

Dumoulin: ,,We staan met 3 kopmannen aan de start van de tour. Met alledrie de mogelijkheid om er vol voor te gaan. Daar hebben we heel goede afspraken over gemaakt. Uiteindelijk gaat het ook op zijn plek vallen omdat een zich de beste voelt. Hopelijk kunnen we dan in onze handen wrijven.”

Hij denkt niet dat het voor problemen gaat zorgen. ,,Niet als we duidelijk tegen elkaar zijn. We hebben allemaal onze ambitie en onze droom, maar krijgen ook allemaal mogelijkheid onze droom na te streven. Dan denk ik dat we ook eerlijk moeten zijn als blijkt dat een van ons duidelijk sterker is.”

Sterrenteam

De drie krijgen een absoluut sterrenteam met zich mee. Laurens De Plus, Sepp Kuss en Robert Gesink in de ondersteuning in de bergen en allrounders Wout van Aert en Tony Martin, die ook belangrijk zijn op het vlakke terrein. Al die sterren in één team, het maakt het werk van sportief directeur Merijn Zeeman complex. ,,We zijn heel trots en blij dat Tom voor dit team heeft gekozen. De opdracht is dat het echt een team blijft, maar wel een team waarin iedereen individuele ambities mag hebben en uitspreekt. Ik denk dat dat momenteel heel goed samen gaat. We zijn iets aan het bouwen wat tot het allerhoogste moet leiden.”

Ook Kruijswijk kijkt uit naar de Tour. ,,Ik denk dat het alleen maar een uitdaging is. We hebben zo’n sterke ploeg nodig wil je de Tour überhaupt winnen. Uiteindelijk gaat de sterkste winnen of moeten we het tactisch zo spelen dat we de gele trui naar Parijs kunnen brengen. Dat kunnen we niet zonder elkaar doen.”

Bekijk hier de reactie van Tom Dumoulin:

Groenewegen

Voor de klassementsambities moest wel Dylan Groenewegen, de afgelopen drie Tours ritwinnaar, wijken. Maar geen kwaad woord uit de mond van de topsprinter. ,,Voor een pure sprinter als ik is dit geen goede Tour. In de Giro zijn er meer kansen.” Hij rijdt dit jaar de Giro én de Vuelta.

De eerste koers in het geel-zwarte shirt voor de van Sunweb overgekomen Dumoulin zal de Ronde van Valencia zijn. Via Tirreno-Adriatico, Ronde van Baskenland naar de klassiekers gaan: de Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Met ambities. Merijn Zeeman overtuigde hem al van de gedachte dat hij ook daar kan presteren. Na de Tour wil hij naar de Olympische Spelen in Tokio. Zijn knieproblemen zijn verleden tijd. Primoz Roglic en Steven Kruijswijk rijden samen in Parijs-Nice. Voor Roglic is de Tour het duidelijke hoofddoel, voor Kruijswijk ook, maar bij hem is nu al zeker dat hij ook in de Vuelta start. ,,Vorig jaar ging het niet goed in de Vuelta, maar ik heb eerder al gevoeld dat die combinatie voor mij goed werkt.”

De Giro begint volgend jaar op zaterdag 9 mei en eindigt zondag 31 mei. De Tour start op zaterdag 27 juni (tot en met zondag 19 juli) en de Vuelta op vrijdag 14 augustus (tot en met zondag 6 september).

Volledig scherm
Steven Kruijswijk, Tom Dumoulin en Primoz Roglic. © Cor Vos