Volledig scherm
PREMIUM
© Cor Vos

Kai Reus is klaar met wielrennen

'gezin belangrijker'Hij viel en stond op, keer op keer. Hij vocht zich via kleine ploegjes terug naar wedstrijden op het hoogste niveau. Maar nu is het genoeg geweest. Kai Reus (31) stopt met wielrennen.

Quote

Ik merkte dat ik in mijn remmen kneep als het link werd. Dat ik dacht: jullie doen maar, jongens. Mijn gezin is belangrij­ker dan mijn sport.

Kai Reus

Met verloren zonen is het net als met verloren gewaande foto's van lang geleden: je ziet ze terug op een moment dat je het niet verwacht. In februari van dit jaar is Kai Reus ineens vol in beeld. Als de tv-uitzending van de Omloop Het Nieuwsblad begint rijdt hij op kop. En aan het einde van de uitzending doet hij dat nog steeds. Een lekke band op de laatste kasseistrook houdt hem af van een topklassering, maar dat is onbelangrijk. Reus is terug. ,,Eindelijk voel ik me weer zoals vanouds'', zegt hij na afloop.

Als vanouds, dat is vóór het trainingsongeluk in 2007, waarna hij elf dagen in coma lag. Dat is vóórdat hij moest vechten tegen de storm in zijn hoofd, vóór de zelfgekozen dood van zijn moeder, vóórdat hij de ziekte van Pfeiffer kreeg, vóórdat hij zijn wielercarrière helemaal opnieuw moest beginnen. De Omloop Het Nieuwsblad van 2016 is de comeback van Kai Reus. Maar tegelijkertijd is het ook zijn afscheidskoers voor het grote publiek.

Want in de maanden na 'Het Nieuwsblad', als hij een contract heeft afgedwongen bij Roompot  Oranje Peloton, kan hij de lijn van zijn comeback niet doorzetten in de wedstrijden waarvan hij ooit droomde. Reus: ,,Het is er niet uitgekomen. Helemaal niet zelfs. In de eerste wedstrijden die ik voor Roompot reed, draaide het voor geen meter. Toen ik eindelijk beter ging rijden viel ik hard in de Ronde van Duinkerken. Het was het begin van het einde. In de maanden erna begon ik me steeds meer af te vragen of ik het nog wel kon opbrengen om me in het gevaar van het peloton te storten. In het voorjaar zijn er diverse renners overleden of gewond geraakt na zware valpartijen, dat raakte me keer op keer. Ik merkte dat ik in mijn remmen kneep als het link werd. Dat ik dacht: jullie doen maar, jongens.  Mijn gezin is belangrijker dan mijn sport.''