Volledig scherm
© Photo News

Kan het, goed zijn in Amstel Gold Race én Parijs-Roubaix?

Een week na Parijs-Roubaix volgt zondag de Amstel Gold Race. Allebei klassiekers, maar met een wereld van verschil. Maken de specialisten op de kasseien überhaupt kans in de Limburgse heuvels?

Door Daan Hakkenberg

Peter Sagan, Silvan Dillier, Niki Terpstra: de complete top 3 van Parijs-Roubaix staat ook weer aan de start van de Amstel Gold Race. En dat terwijl er in de 263 kilometer door Limburg geen serieuze kasseistrook te vinden is. Waarom reizen de specialisten uit de kasseiklassiekers eigenlijk af naar Maastricht? Greg Van Avermaet viel vorige week (een jaar na zijn zege in Parijs-Roubaix) net buiten het podium, maar is niet naar Limburg gekomen voor een bijrol. ,,De razendsnelle opeenvolging van geasfalteerde Nederlands-Limburgse heuvels van twee à drie kilometer ligt me wel. Met mijn huidige conditie kan ik op zo’n parkoers goed uit de voeten. Zonder tegenslag moet ik kunnen meedoen voor winst’’, zegt Van Avermaet in de Belgische krant Het Laatste Nieuws.

Onmogelijk?

Quote

Waarom zou Terpstra met goede benen niet weg kunnen rijden op de Bemeler­berg?

Adrie van der Poel

Winnen in Limburg, nadat je een compleet Vlaams voorjaar plus Parijs-Roubaix hebt gereden? Het lijkt onmogelijk. De laatste die het deed was Jan Raas in 1982. Een jaar eerder was het Bernard Hinault ook gelukt. In dat jaar werd de Amstel Gold Race nog verreden voor Parijs-Roubaix. Zoals ook in 1973, het jaar dat Eddy Merckx de dubbel Amstel-Roubaix won. Daarbij aangetekend dat Merckx dat jaar ook Omloop Het Nieuwsblad, Luik-Bastenaken-Luik, Gent-Wevelgem, Parijs-Brussel en in zowel de Giro als de Vuelta zes etappes en het eindklassement won.

In het hedendaagse wielrennen lijkt het schier onmogelijk om zowel in Parijs-Roubaix als de Amstel Gold Race goed voor de dag te komen. Van de 175 renners aan de start in Maastricht hebben er 26 een week eerder Parijs-Roubaix gereden. De rest van het deelnemersveld bestaat uit renners die gelukkig worden als de weg steil omhoog loopt. In de jaren ’70 en ’80 trok een compleet peloton, nagenoeg zonder verandering van wedstrijd naar wedstrijd. Anno 2018 is wielrennen meer en meer een sport geworden waarin specialisme wordt gevraagd.

Volledig scherm
Niki Terpstra in Parijs-Roubaix © ANP

Maar volgens Adrie van der Poel - winnaar van de Amstel Gold Race in 1990 na een 8ste plaats in Parijs-Roubaix  - kan het nog steeds: pieken in die twee wedstrijden. ,,Er zit een week tussen. Wie goed gerust heeft, naar de masseur is geweest en nog een goed lange training heeft gedaan, maakt kans. Het zijn toch sportmannen? Daar komt bij dat de finale van de Amstel wat hertekend is. Zonder de Cauberg op het laatst en dat biedt kansen voor vluchters. Dus kansen voor Sagan, Van Avermaet maar ook Terpstra. Waarom zou hij met goede benen niet weg kunnen rijden op de Bemelerberg?’’

Het kan, Van der Poel is er heilig van overtuigd. Maar op de vraag op wie hij zijn geld zet voor aankomende zondag. ,,Julian Alaphilippe."

Precies, zo’n typische renner voor de heuvelklassiekers die de kasseien mijdt als de pest. 

Volledig scherm
Gilbert wint de Amstel Gold Race in 2017, achter hem Kwiatkowski © Cor Vos