Volledig scherm
Dumoulin (r) en Froome gebroederlijk op het ereschavot tijdens de Tour van 2015. © ANP

Kansen voor Dumoulin? 'Tour 2018 beslist in glooiende tijdrit'

Vijf dagen voor het routeschema van de Tour de France 2018 officieel bekend wordt gemaakt kan het parcours van de ronde al voorzichtig worden uitgetekend. Volgens het doorgaans goed ingevoerde Cyclingnews wordt de ronde in een tijdrit op de voorlaatste dag beslist.

De laatste dagen sijpelen er steeds meer details over de route naar buiten. Op basis van uitgelekte informatie voorspelde de Franse krant Le Dauphiné al dat op 19 juni de Alpe D’Huez, de ‘Nederlandse berg’ wordt aangedaan. Ook de finale van de Tour, een tijdrit over dertig kilometer, lijkt nu bekend. Een dag later volgt traditiegetrouw een ererondje door Parijs.

Cyclingnews baseert zich op regionale kranten uit het Zuid-Westen van Frankrijk, die kustdorpje Saint-Pée-sur-Nivelle als locatie voor de tijdrit onthullen. Het dertig kilometer lange parcours kent geen stevige beklimmingen, maar is ook nergens vlak. France Bleu omschrijft de route als een ‘ansichtkaartparcours’ – ,,een genot voor de televisiekijker, smalle weggetjes langs lang vergeten dorpjes, door bossen, valleien en traditionele Baskische huizen.” Saint-Pée-sur-Nivelle ligt op een steenworp van de Atlantische oceaan en de Noord-Spaanse grens.

Wielerminnend Nederland hoopt voor de Tour van volgend jaar op een duel tussen Giro-winnaar Tom Dumoulin en veelvuldig Tour-winnaar Chris Froome. Dumoulin liet nog niets los over zijn plannen voor volgend jaar. Froome liet na de tijdrit op het WK in Bergen - met overmacht gewonnen door Dumoulin - doorschemeren wel wat te voelen voor een strijd met Dumoulin. ,,Hij wordt mijn grote concurrent in de Tour volgend jaar.”

Volledig scherm
Tom Dumoulin na zijn wereldtitel. © Photo News