Volledig scherm
© AFP

Kittel slaat opnieuw toe in massasprint, Groenewegen derde

Marcel Kittel heeft zijn vierde ritzege in deze Tour de France geboekt. Dylan Groenewegen sprintte in Bergerac naar een knappe derde plaats, vlak achter John Degenkolb. Chris Froome beleefde een rustige dag in de Dordogne en blijft in het geel.

Nabeschouwing

Voor Groenewegen is het zijn eerste podiumplaats in een Touretappe. Vorig jaar finishte hij in Limoges als vierde, zijn beste klassering tot aan vandaag.

De tiende etappe voltrok zich volgens een voorspelbaar scenario. Twee Franse renners, Yoann Offredo (Wanty-Groupe Gobert) en Elie Gesbert (Fortuneo-Oscaro) mochten in de 178 kilometer lange rit van Périgueux naar Bergerac van het peloton de hele dag vooruit rijden, maar zagen hun voorsprong nooit groter worden dan 5,5 minuut.

In de finale trokken de sprintersploegen de gashendel open en werden de vluchters ingerekend. Kittel liet daarna in de straten van Bergerac opnieuw zien de snelste man van het moment te zijn. Groenewegen werkte zich vanuit een haast kansloze positie knap naar voren en finishte als derde.

Kittel won eerder deze Tour al de tweede, zesde en zevende etappe. In totaal staat de teller voor de 29-jarige Duitser in zijn loopbaan al op dertien gewonnen Tourritten. Daarmee verbetert hij het record van Erik Zabel als Duitser met de meeste dagzeges in de Tour.

Morgen liggen er opnieuw kansen voor de sprinters, als er gekoerst wordt van Eymet naar Pau. Een dag later gaat de Tourkaravaan de Pyreneeën in.

Bekijk hier alle klassementen na de tiende etappe van de Tour de France.

Volledig scherm
© REUTERS

LIVEBLOG

 geen nieuwe berichten

Daarmee sluiten we het liveblog af voor vandaag. Lees het verslag hierboven en bekijk alle klassementen en de reacties vanavond in ons Tourblok.

Klassement

In de top van het algemeen klassement verandert niets. Chris Froome blijft in het geel, voor Fabio Aru en Romain Bardet.

FINISH

Marcel Kittel boekt zijn vierde ritzege in deze Tour! Dylan Groenewegen wordt knap derde, vlak achter John Degenkolb. Voor de Nederlander is het zijn beste klassering ooit in de Tour.

1 km

De laatste kilometer gaat in! Wordt het weer Kittel, of verrast Groenewegen?

2 km

Ook Bahrein-Merida van Colbrelli meldt zich in de strijd. Groenewegen werkt zichzelf nu ook naar voren.

3 km

De treintjes van Greipel (Lotto Soudal) en Kristoff (Katusha) bepalen het tempo in het peloton. Kittel en Groenewegen zitten daar iets achter met hun ploeggenoten.

5 km

De vluchters zijn ingerekend. Gesbert houdt aan zijn inspanningen in ieder geval de rode rugnummers voor de meeste strijdlust over. We kunnen ons op gaan maken voor opnieuw een massasprint.

7 km

Aan de linkerkant van de weg wordt nu ook Groenewegen naar voren geloodst. Offredo en Gesbert rijden nog 10 seconden voor het peloton uit en staan op het punt om ingerekend te worden.

9 km

Het Lotto Soudal-treintje van Greipel is al op oorlogssterkte. Groenewegen en zijn ploeggenoten zijn nog niet op de voorste rij van het peloton te zien.

11 km

Twee bochten moeten de sprinters straks nog door in de slotkilometer.

Thijs Zonneveld on Twitter

Twee bochten in de laatste kilometer. Maar allebei wel redelijk ruim.

14 km

Offredo en Gesbert zijn bijna gegrepen. De twee hebben nog een voorsprong van minder dan een halve minuut.

Volledig scherm
© AFP

15 km

Greipel won bij zijn zes eerdere Tours altijd minimaal één rit. Slaat 'De Gorilla' straks toe in Bergerac?

Green Jersey ŠKODA on Twitter

@AndreGreipel won a stage on each @LeTour he did, next win today? Le Gorille remporte au moins une étape par TDF, aujourd'hui = victoire?

19 km

Een minuutje hebben de twee dappere Fransmannen nog. Het door Quick-Step aangevoerde peloton wil de twee duidelijk niet te vroeg pakken.

Prix Antargaz on Twitter

L'écart passe sous la minute pour les 2 hommes de tête, à 21km de l'arrivée. #PrixAntargaz

22 km

Kijk live naar de analyse van de slotkilometers van de tiende etappe. Daarvoor klik je hier, of ververs je het liveblog.

Volledig scherm
© Photo News

25 km

Wat mogen we straks verwachten van Dylan Groenewegen. De Nederlandse sprinter zegt zich goed en fris te voelen.

27 km

Ook Offredo en Gesbert kunnen niet op tegen het geweld uit het peloton. Het Franse duo zit de voorsprong nu onder de anderhalve minuut duiken.

29 km

Twee keer eerder finishte een Touretappe in Bergerac. In 1994 was vijfvoudig Tourwinnaar Miguel Indurain er de sterkste in een tijdrit. Drie jaar geleden ging de ritzege naar de Litouwse vluchter Ramunas Navardauskas, die alleen over de streep kwam in de stromende regen.

38 km

Gesbert komt als eerste boven op de Cote du Buisson-de-Cadouin en pakt opnieuw één bergpuntje. Nu zijn alle hindernissen achter de rug en kunnen de renners in vliegende vaart richting de finish in Bergerac.

Le Tour de France on Twitter

Et encore 1 point pour Elie Gesbert ! / 1 more point for Elie Gesbert! #TDF2017 https://t.co/p99xrP3r7U

41 km

Offredo en Gesbert naderen het laatste klimmetje van de dag, de Cote du Buisson-de-Cadouin. Ze hebben nog een voorsprong van iets meer dan 2 minuten.

42 km

Kittel verliest dan wel de tussensprint van Greipel, maar doet wel goede zaken ten opzichte van Michael Matthews. Het verschil met zijn naaste belager in de strijd om het groen is nu al 56 punten.

laad oudere berichten