Volledig scherm
Goncalves met de leiderstrui om de schouders. © Photo News

Kittel tankt vertrouwen voor Tour, eindzege voor Gonçalves

José Gonçalves heeft de Ster ZLM Toer op zijn naam geschreven. De Portugese renner van Katjoesja zag zijn leiderstrui in de vlakke slotetappe niet meer in gevaar komen. Marcel Kittel won de vijfde en laatste rit over 180 kilometer met start en finish in Oss.

Dylan Groenewegen, eerder deze week goed voor twee ritzeges, strandde op plek twee. André Greipel werd derde. In het eindklassement blijft Gonçalves de Sloveen Primoz Roglic (LottoNL-Jumbo) voor. Laurens de Plus, renner van Quick Step Floors, mocht als derde mee op het eindpodium.

Twan van den Brand, Joey van Rhee, Jasper Hamelink, Rick Ottema, Patrick van der Duin en Jim Aernouts waren de vroege vluchters van de dag. Hamelink en Aernouts gingen snel samen verder, maar op vijftig kilometer van de streep was het peloton weer compleet. 

Ondanks een aantal ontsnappingspogingen in de slotfase ging het peloton in Oss sprinten om de dagzege in de slotrit. Kittel bleek hierin ruim de sterkste. Het was voor de 29-jarige Duitser zijn negende seizoensoverwinning. Kittel sloot de ZLM Toer zo met een bevredigend gevoel af. ,,Deze week hebben we een beetje pech gehad. Nu probeerden we met de hele ploeg op kop te komen. Dat werkte goed. Dus daar zijn we blij mee met het oog op de Tour de France.''

Groenewegen moest op zijn beurt zijn meerdere erkennen. ,,Ik kwam er niet meer overheen. Hij was gewoon te sterk'', reageerde hij aan de finish. ,,Natuurlijk was ik graag met nog een overwinning aan de haal gegaan. Ik zat ook in het wiel van Kittel maar dit keer was hij echt sterker.''

Volledig scherm
Kittel juicht. © Photo News