Kristoff sprint naar ritzege in Parijs, Thomas wint Tour

Alexander Kristoff heeft de 21ste en laatste etappe van de Tour de France gewonnen. De 31-jarige Noor van UAE-Emirates was op de Champs-Élysées de snelste in de massasprint. Geletruidrager Geraint Thomas finishte in het peloton en verzekerde zich daarmee van de eindzege.

Nabeschouwing

Volledig scherm
© afp

In het eindklassement hield Thomas Tom Dumoulin achter zich. Erik Breukink (derde) was in 1990 de laatste Nederlander geweest op het podium in Parijs. De derde plaats was voor viervoudig Tourwinnaar Chris Froome. Steven Kruijswijk sloot de Tour af als vijfde.

De slotrit naar Parijs begon traditiegetrouw met champagne en lachende renners. Toen het peloton de Champs-Élsysées opdraaide kreeg Sylvain Chavanel, die afscheid nam van de Tour de France, een ereronde. Niet veel later reed een kopgroep van zes man weg: Nils Politt, David Gaudu, Taylor Phinney, Michael Schär, Guillaume van Keirsbulck en Silvan Dillier.

Het zestal hardrijders werkte goed samen maar kreeg nooit meer dan 45 seconden. Toen zij gegrepen werden probeerde Yves Lampaert het met een late uitval, maar ook de Belg kwam niet weg van de jagende meute. Op enkele honderden meters van de finish werd Lampaert gegrepen. In de massasprint die volgde bleek Kristoff de sterkste. Hij verschalkte in een lange sprint John Degenkolb (2de) en Arnaud Démare (3de).

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© ap

Liveblog

 geen nieuwe berichten

Einde liveblog

Alle truien en alle winnaars zijn bekend. Tijd om dit liveblog te beëindigen. Hier volgt nu een verslag van de etappe. Een fijne avond nog!

Finish

Ook Geraint Thomas komt over de finish. De Welshman wint de Tour de France!

Finish

Het is Alexander Kristoff na een machtige sprint! Hij legt Degenkolb (2de) en Démare (3de) over de knie.

Lampaert kwam uiteindelijk enkele honderden meters tekort

1 km

Lampaert gaat solo onder de vod! Hij heeft 100 meter!

2 km

Oss en Lampaert met een late uitval! Kunnen zij dit houden?

3 km

Niemand komt weg. Het peloton dendert in noodvaart op de finish af.

5 km

Ook Politt wordt ingelopen. We koersen af op een majestueuze massasprint.

8 km

Nils Politt springt solo weg bij zijn metgezellen. De ander vijf laten zich inlopen.

Volledig scherm
© reuters

9 km

Nee de twee Fransen komen niet weg. Ze worden weer gegrepen.

11 km

Hé! Twee mannen springen weg uit het peloton! Alaphilippe en Ledanois proberen samen het gaatje met de koplopers te dichten, maar het lijkt een kansloze strijd.

12 km

De zes leiders geven alles en vechten voor wat ze waard zijn. Maar de massasprint lijkt toch echt onvermijdelijk. Ze hebben nog 20 seconden voorsprong.

14 km

Dillier, Phinney, Gaudin, Schär, Van Keirsbulck en Politt draaien nog rond maar beginnen om te kijken. Ze voelen het peloton naderen.

16 km

De voorsprong zakt onder de halve minuut. De mannen van Démare, Sagan en Laporte krijgen de overhand.

18 km

Ook Cofidis zet een paar mannetjes op kop. Zij gokken vandaag op sprinter Christophe Laporte, die donderdag tweede werd achter Arnaud Démare. De voorsprong zakt iets.

20 km

Laatste 20 kilometer van de Tour de France. Het peloton heeft een hele kluif aan Dillier, Phinney, Gaudin, Schär, Van Keirsbulck en Politt. De zes leiders hebben nog altijd 40 seconden.

22 km

Verdraaid! Daar is Phinney weer! Dat heeft de Amerikaan knap gedaan. De kopgroep is weer met z'n zessen en pakt weer wat extra tijd: 41 seconden nu.

23 km

Door het gedoe met Phinney is de voorsprong van de kopgroep wat gezakt. Half minuutje nog.

25 km

Phinney hangt aan de ploegleiderswagen achter de kopgroep waar een mechanicien paniekerig het zadel van Phinney probeert vast te zetten. Het gaat niet, en Phinney moet van fiets wisselen. Daarmee zegt hij de kopgroep definitief vaarwel.

26 km

Ai! Taylor Phinney heeft pech en moet zijn vijf vluchtgezellen laten rijden. Wat zonde voor de kopgroep zeg, Phinney is een hardrijder pur sang.

28 km

En nog een paar tellen erbij. De voorsprong van Dillier, Phinney, Gaudu, Schär, Van Keirsbulck en Politt op het jagende peloton is 45 seconden.

laad oudere berichten